Lik gir ingen stor smittefare

Det er ikke de omkomnes kropper som øker smittefaren etter flodbølgen. Det største problemet er ødelagte vannkilder. Samtidig blir folk som har mistet hus og hjem mer utsatt for malariamygg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Økt smittefare etter flodbølgen har vært omtalt i en rekke medier. Som vi tidligere har omtalt i forskning.no er ikke døde kropper i seg selv så stor risiko for smitte som mange tror.

Frykten for smitte kan føre til unødvendig røff behandling av likene etter katastrofen.

- Dessverre fortsetter vi å se bruken av massegraver og massekremasjoner for raskt å kvitte seg med likene, noe som er basert på myten om at likene representerer en stor risiko for sykdommer, sier Mirta Roses i Pan American Health Organization (PAHO) i en generell uttalelse om katastrofehåndtering.

Myte

- Vi forsøker å avlive denne myten om smittefaren fra lik gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO), sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

- Gjennom Utenriksdepartementet forsøker vi å stoppe brenningen av lik i Thailand, fortsetter Aavitsland.

- Det beste er selvfølgelig å kunne kjøle ned likene. Da vil det også være lettere å identifisere dem.

Følelsesmessig påkjenning

- Men det er også bedre å la dem ligge enn mye annet. Noe av presset for å bli kvitt likene er den følelsesmessige påkjenningen det er å se og lukte alle likene, men noen stor smittefare er de ikke, sier Aavitsland.

"Etter jordskjelv og andre naturkatastrofer er det ikke de døde kroppene som skaper den store smittefaren. Verst er det hvis vannforsyningene blir forurenset."

- Det største problemet er ødelagte vannkilder. Når lik, gjødsel og kloakk kommer inn i vannsystemet øker sjansene for diarésykdommer.

Døde kropper utvikler ikke kolera

- For at det for eksempel skal utvikle seg en koleraepidemi, må smitten ha eksistert i området fra før. Døde kropper utvikler ikke kolera. Tvert imot dør smittestoffene ut på bare noen timer etter at vertskroppen dør.

- For de som skal behandle likene er det imidlertid en økt smittefare, og derfor bør man bruke beskyttelsesutstyr.

- Malaria har vært nevnt av mediene, og det er riktig. Men det har ingenting med likene å gjøre. Det skyldes at mennesker som har fått hjemmet sitt ødelagt av flodbølgen ikke lenger har noe myggnett å sove under, og derfor er mer utsatt for stikk fra malariamygg, sier Aavitsland.

Flodbølgen skapte smittefare

WHO anser det som en umiddelbar risiko for vannbårne sykdommer etter flodbølgen på grunn av ødelagt drikkevann og utilfredsstillende sanitetsforhold. Dette gjelder sykdommer som kolera, tyfoidfeber, shigellosis og hepatitt.

Malariarisikoen øker der folk ikke har myggnetting å beskytte seg med. Dessuten kan myggen yngle der vann har samlet seg og blir brakkvann etter tilførsel fra kraftig regn eller andre ferskvannskilder.

Tyfusrisikoen kan øke der hjemløse blir mer utsatte for smitte.

Der overlevende blir samlet i større mengder, vil overbefolkningen øke risikoen for meslinger, influensa og hjernehinnebetennelse. Overbefolkning vil også øke risikoen for diaré og tuberkulose.

Lenker:

Nasjonalt folkehelseintitutt: Smittsomme sykdommer etter flodbølgen i Asia

WHO/PAHO:In Natural Disasters, Cadavers Pose No Threat of Disease

PAHO:Management of Dead Bodies in Disaster Situations

PAHO:Myths and Realities in the Management of Dead Bodies

PAHO:Infectious disease risks from dead bodies following natrual disasters

PAHO:Epidemics caused by dead bodies - a myth that does not want to die

Tsunamien i Indiahavet 2004

Powered by Labrador CMS