Det blir færre røykere i Norge

Andelen røykere i Norge synker, og i dag røyker 29 prosent av befolkningen. Røyketallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) blir presentert på kreftkonferansen Onkologisk Forum i Bergen i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SSBs årlige måling av folks røykevaner som ble offentliggjort i mars viser at i i tillegg til de 29 prosent av den voksne norske befolkningen som røykte daglig i 2002, røykte 12 prosent av og til. I 2001 var de tilsvarende tallene henholdsvis 30 prosent og 11 prosent.

Da de første landsdekkende målinger av folks røykevaner ble foretatt, røykte over 40 prosent av den norske befolkningen.

- Vi er jo veldig glade for at vi er under 30 prosent, og at det endelig ser ut til å være en positivt trend i befolkning. Det er også svært gledelig at det har vært en nedgang i andelen kvinner som røyker. Det har det ikke vært siden 1970-tallet, sier rådgiver Sigrid Skattebo fra Sosial- og helsedirektoratets tobakksavdeling til NTB.

Hun tror ikke at regjeringens antirøykekampanje er den eneste årsaken til at folk slutter å røyke, men en av flere faktorer. Hun viser til at det er en internasjonal trend i Vesten at andelen røykere går ned.

Røyketallene er blant noen av funnene fra evalueringen av vinterens antirøykekampanje som vil bli presentert på kreftkonferansen.

I en undersøkelse foretatt av Norsk Statistikk etter røykekampanjen opplyste nesten en firedel av de spurte at de ville forsøke å slutte å røyke.

(NTB)

Powered by Labrador CMS