Sammenheng mellom røyking og blindhet

Listen over skumle ting man kan pådra seg på grunn av røyking blir lengre. Det nye er at røykere har fire ganger så høy sjanse for å bli blinde.
9.3 2004 05:00

Det er forskere fra England og Australia som har undersøkt sammenhengen mellom røyking og risikoen for å bli blind. Resultatet er avskrekkende.

Røykere har hele fire ganger så stor risiko for å bli blinde som følge av en sykdom på netthinna i øyet vårt, som kalles aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD).

I følge Tidsskrift for Den norske lægeforeningen er sykdommen den viktigste årsaken til irreversibelt synstap i den vestlige verden.

Røyking dårlig for øyet

AMD er ikke den eneste øyesykdommen som røyking kan føre til, men i følge forskerne bak undersøkelsen er det lite kjent at AMD er den vanligste øyesykdommen røykere kan pådra seg.

Forskerne så på data fra tre undersøkelser, med tilsammen 13 000 deltagere fra Australia, Nord-Amerika og Europa. Her fant de at røykere har tre til fire ganger så høy risiko for å utvikle AMD i forhold til ikke-røykere.

Til sammenligning utsetter røykere seg for 20 ganger så stor risiko for å utvikle lungekreft og kroniske lungesykdommer som ikke-røykere.

Studien viser videre at røyking er den ene sterke miljørisikofaktoren bak utviklingen av AMD.

Forskerne mener sammenhengen mellom røyking og AMD er logisk, biologisk sett, fordi AMD skyldes skader i retina på grunn av frie oksygenradikalere.

Siden røyking er kjent for å slå beina under antioksidantene som rydder opp blant de frie oksygenradikalene, er dette den indirekte linken mellom AMD og røyking.

Hjelper å slutte

Forskerne mener at det å slutte å røyke er gull verdt for å hindre utviklingen av AMD.

Det virker som om tidligere røykere bare har en svakt forhøyet risiko i forhold til å utvikle AMD sammenlignet med ikke-røykere, viser andre studier, skriver forskerne.

Grunnen kan være at røyking ikke har en varig påvirkning på antioksidantene i kroppen.

Studien publiseres i British Medical Journal.

Referanse:

S.P. Kelly at al.: Smoking and blindness. Strong evidence for the link, but public awareness lags, BMJ Volume 328, pp 537-8

Les mer…

Om aldersrelatert makuladegenereasjon (pdf)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse