Sammenheng mellom røyking og blindhet

Listen over skumle ting man kan pådra seg på grunn av røyking blir lengre. Det nye er at røykere har fire ganger så høy sjanse for å bli blinde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere fra England og Australia som har undersøkt sammenhengen mellom røyking og risikoen for å bli blind. Resultatet er avskrekkende.

Røykere har hele fire ganger så stor risiko for å bli blinde som følge av en sykdom på netthinna i øyet vårt, som kalles aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD).

I følge Tidsskrift for Den norske lægeforeningen er sykdommen den viktigste årsaken til irreversibelt synstap i den vestlige verden.

Røyking dårlig for øyet

AMD er ikke den eneste øyesykdommen som røyking kan føre til, men i følge forskerne bak undersøkelsen er det lite kjent at AMD er den vanligste øyesykdommen røykere kan pådra seg.

Forskerne så på data fra tre undersøkelser, med tilsammen 13 000 deltagere fra Australia, Nord-Amerika og Europa. Her fant de at røykere har tre til fire ganger så høy risiko for å utvikle AMD i forhold til ikke-røykere.

Til sammenligning utsetter røykere seg for 20 ganger så stor risiko for å utvikle lungekreft og kroniske lungesykdommer som ikke-røykere.

Studien viser videre at røyking er den ene sterke miljørisikofaktoren bak utviklingen av AMD.

Forskerne mener sammenhengen mellom røyking og AMD er logisk, biologisk sett, fordi AMD skyldes skader i retina på grunn av frie oksygenradikalere.

Siden røyking er kjent for å slå beina under antioksidantene som rydder opp blant de frie oksygenradikalene, er dette den indirekte linken mellom AMD og røyking.

Hjelper å slutte

Forskerne mener at det å slutte å røyke er gull verdt for å hindre utviklingen av AMD.

Det virker som om tidligere røykere bare har en svakt forhøyet risiko i forhold til å utvikle AMD sammenlignet med ikke-røykere, viser andre studier, skriver forskerne.

Grunnen kan være at røyking ikke har en varig påvirkning på antioksidantene i kroppen.

Studien publiseres i British Medical Journal.

Referanse:

S.P. Kelly at al.: Smoking and blindness. Strong evidence for the link, but public awareness lags, BMJ Volume 328, pp 537-8

Les mer…

Om aldersrelatert makuladegenereasjon (pdf)

Powered by Labrador CMS