Feire søvndagen med et snork!

Visste du at nordmenn dør på grunn av for lite søvn? Kanskje burde man bruke den internasjonale søvndagen i dag, søndag 23. mars, til å inngå et tettere samarbeid med Jon Blund.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn er opptatt av mat. I de siste årene har det vært omega tre og fem om dagen for alle penga.

Søvn, derimot, er ei plage vi ikke vil kaste bort tid på. Forsømmer man timene under fellen kan det bety like mye trøbbel som dårlige matvaner, mener nevrolog Per Egil Hesla.

Kan dø

- Man kan faktisk dø av det, sier søvndoktoren fra Colosseumklinikken. Rundt 20 prosent av alle dødsfall i trafikken skyldes at folk sovner bak rattet. Noen av dem er kanskje ikke klar over at de har en søvnsykdom, og resten har rett og slett tilbrakt for lite tid i horisontalen.

Vi nordmenn er kanskje spesielt ille ute når det gjelder søvnvaner. Vi er fryktelig moralske og pietistiske i ukedagene, og går pliktskyldig til sengs klokka halv elleve for å være flinke og opplagte på jobben. Så kommer helga, hvor all moroa skal tas igjen.

Norsk søvnproblem

"Blåmandag?"

- Nordmenn lider av et slags
weekendsyndrom, sier Hesla. Fredag og lørdag blir det ost og vin til langt på natt, og så må man ta igjen utover formiddagen på lørdag og søndag. Dermed er døgnrytmen forskjøvet, og det er vanskelig å få sove natt til mandag.

Kanskje hadde det vært bedre å spre rampestrekene utover uka. Slik vi driver på nå, er det ikke så rart at de aller fleste ulykker skjer nettopp på mandager. Mangel på dyp søvn og tid til drømmer gjør nemlig at både kroppen og hodet fungerer dårlig.

Zzzzzzzz?

I dyp søvn skilles det ut veksthormoner som reparerer kroppen, og cortisol som er nødvendig for at immunforsvaret skal virke skikkelig. Det viser seg at mennesker som får for lite dyp søvn lettere pådrar seg infeksjoner, og mye tyder på at søvnmangelen også kan virke ugunstig i forhold til utvikling av kreft.

Den dype søvnen påvirker også sukkerstoffskiftet, og for lite søvn kan være med på å gi høyt kolesterol, fedme og diabetes 2. Mister man verdifull drømmesøvn, går det i tillegg ut over konsentrasjonen, hukommelsen og evnen til å bearbeide problemer.

Med torsk mot søvnløshet

"Et par av disse før leggetid skulle ordne biffen. Bokstavelig talt."

Hesla mener folk burde passe bedre på søvnhygienen, og tenke seg om flere ganger før de hiver innpå med alkohol og medikamenter som ødelegger nattehvila. Alkohol og stimulerende stoffer forstyrrer den vanlige søvnrytmen, og selv antidepressive midler, sovetabletter og valium reduserer drømmesøvnen.

- Skal man absolutt innta noe før leggetid kan man heller spise torsk, sier han. Torsk, melk, rødt kjøtt og en del andre matvarer inneholder nemlig tryptophan, et stoff som gjør at man blir fryktelig søvnig. (Derav merkelig dragning mot sofaen etter digert biffmåltid.)

Trenger søvnforskning i Norge

Det er mye ved søvnen man fortsatt ikke skjønner, men forskere rundt omkring i verden løser stadig nye mysterier. I Norge ligger vi imidlertid litt bakpå.

- De fleste europeiske land har egne søvnforskningslaboratorier, og et apparat for å ta seg av mennesker som lider av forskjellige søvnsykdommer, forteller Hesla. Unntatt oss. Her i landet har vi nemlig ikke noe professorat i søvnforskning, og dermed blir det heller ikke undervist nok om søvnmedisin under legestudiet.

- Og det får vi vel ikke heller før en eller annen topp-politiker blir rammet av snorkesyka!

Powered by Labrador CMS