Vektreduksjon reduserer kreftrisiko

Etter overgangsalderen kan kvinner som går ned i vekt og samtidig trener 45 minutter fem ganger i uken, redusere risikoen for å få brystkreft fordi de reduserer østrogennivået i blodet. Samtidig viser en annen studie viser at fysisk aktivitet gir økt livskvalitet hos kvinner som har hatt brystkreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter overgangsalderen produseres østrogen av fettvevet i kroppen. Høyt østrogennivå er forbundet med økt risiko for brystkreft. Kvinner som tar østrogentilskudd har 30 prosent økt risiko for å få brystkreft.

- En reduksjon av østrogennivået på seks til ti prosent er nok til å redusere risikoen for brystkreft, sier dr. Ann McTiernan fra Fred Hutchinson Cancer Research Center, USA.

Målte østrogennivået

Tiernan og medarbeidere har sett på kvinner etter overgangsalderen som har trent moderat fem dager i uken i ett år. Forskerne målte nivået av tre typer østrogen hos disse kvinnene for å se om trening og vektreduksjon påvirker østrogennivået.

Studien viste at kombinasjon av vektreduksjon og jevnlig trening førte til lavere østrogennivå. To prosent vektreduksjon gav 14 prosent reduksjon i østrogennivået.

173 kvinnene mellom 50 og 75 år var med i studien. Gjennomsnittsalderen var 60 år, kvinnene hadde høy utdannelse, de var overvektige og i dårlig form, og brukte ikke hormontilskudd.

Deltakerne syklet eller gikk på tredemølle tre dager i uken. To dager i uken gikk de turer på egenhånd. Etter tre måneder kunne de velge å fortsette med dette programmet eller trene helt på egenhånd.

Økt livskvalitet med fysisk aktivitet

Ettersom stadig flere overlever brystkreft blir det viktig å gi kvinnene informasjon om hvordan de selv kan bidra til at sykdommen ikke kommer tilbake.

I befolkningen generelt er det slik at de som er i god form lever lengst. Spørsmålet er om dette også gjelder de som har hatt brystkreft? Dette var utgangpunktet for en studie av Dr. Kerry S. Courneya fra University of Alberta i Canada.

Oftere tilbakefall for overvektige

Studien viser at risikoen for å få tilbakefall og dødelighet øker for overvektige personer. Det samme gjelder undervektige personer. Fysisk aktivitet har en positiv effekt på immunsystemet.

- Det er ikke mulig å si om fysisk aktivitet reduserer risiko for tilbakefall og dødelighet med de dataene vi har i dag, men det er helt klart at livskvaliteten øker. Både fysisk og psykisk helse blir bedre, sier Courneya. Han anbefaler 30 minutter med rask gange eller sykling hver dag.

Mer om studiene kan du lese her og her

Powered by Labrador CMS