men inni er vi like

Det spiller ingen rolle om du er norsk eller namibisk. En gigantstudie av verdens hjerter viser at de samme ni faktorene forutsier nesten all risiko for hjerteattakk, uavhengig av rase og region.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet INTERHEART er en av de største undersøkelsene av risikofaktorer for hjerteanfall noen sinne. Et team av forskere har studert flere enn 29 000 mennesker fra 52 land fra alle bebodde kontinenter.

15 152 mennesker som har hatt hjerteattakk ble sammenlignet med 14 820 friske motstykker av samme kjønn og alder, og fra samme by. Ut ifra dette kom forskerne fram til ni universelle faktorer som kan spå over 90 prosent av risikoen for alle hjerteanfall.

Universelt

Røyking og unormale nivåer av fettstoffer i blodet kan alene forutsi to tredjedeler av risikoen på verdensbasis, mener forskerne. Andre faktorer er høyt blodtrykk, diabetes, magefett, stress og mangel på en daglig dose av frukt, grønnsaker og mosjon. Det virker derimot som om en liten klunk alkohol om dagen kan ha en viss beskyttende effekt.

"Truer ikke klimaet"

- Disse faktorene ser ut til å forutsi mesteparten av risikoen i så godt som alle regioner og etniske grupper, i menn og kvinner, i gamle og unge, sier professor Salim Yusuf fra McMaster University i Ontario i Canada som koordinerer undersøkelsen.

Kan forebygges

Ekspertene har tidligere trodd at det bare var mulig å forutsi rundt halvparten av risikoen for hjerteattakk, forteller Yusuf. Men de nye resultatene fra INTERHEART tyder altså på at det meste kan spås.

- Siden alle disse er faktorer som kan forandres, vil dette endre måten vi ser på forbygging av hjerteanfall, mener han. Vi burde kunne forhindre de aller fleste tidlige hjerteattakk i verden.

Alan Bernstein, president for Canadian Institutes of Health Research, er enig.

- Dette studiet er en milepæl. Det antyder at en kombinasjon av livsstilsendringer, inkludert røykeslutt, sunnere kosthold og mosjon, kan føre til en 80 prosents reduksjon av hjerteattakk på verdensbasis, sier han.

Og det ville ikke vært noen dum ide. En verdensomspennende epidemi av hjertesykdom brer om seg, og bare i 1998 døde 15 millioner mennesker av hjerteattakk.

Nå vet du hva du har å gjøre.

Referanse:

Resultatene fra INTERHEART ble presentert på European Society of Cardiology (ESC) Congress i München den 29. august 2004.

Studiet skal også publiseres i The Lancet, 11. september 2004.

Powered by Labrador CMS