Hjertetrøbbel av utålmodighet

Personlighetstypen din har innvirkning på hjertet, mener amerikanske forskere. Fiendtlige og aggressive personer får lettere hjerteproblemer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lønner seg ikke å være sint, stresset eller aggressiv. Vi har hørt det før, men det er kanskje verdt å tenke på det én gang til i vårt hektiske samfunn.

Over 3 000 amerikanske kvinner og menn ble fulgt av forskere i 15 år. Da studien startet var de alle mellom 18 og 30 år.

15 år etter viser det seg at forsøkspersonenes personlighet har en betydning for deres risiko for å få hjertetrøbbel, skriver Forskning og Framsteg.

Spørreskjema

Et spørreskjema med 50 påstander er utgangspunktet for forskernes personlighetsinndelinger.

Personene ble bedt om å svare bekreftende eller avkreftende på påstander av typen: “Om noen behandler meg dårlig, vil jeg av prinsipp ta igjen” og “Jeg liker å holde folk i uvisshet om hva jeg vil gjøre”. Deretter ble de delt inn i fem båser:

  • Utålmodig/tidspress
  • Fiendtlighet/aggressivitet
  • Konkurranseinstinkt
  • Depresjon
  • Angst

De tre første båsene kalles i hjerteforskningen for type A-oppførsel, og forskerne har lenge hatt mistanke om at mennesker med en personlighet som passer inn i én av de tre båsene lettere får problemer med hjertet.

84 prosent økt risiko

Forsøkspersonene som scoret høyest på fiendtlighet viste seg i denne studien å ha hele 84 prosent høyere risiko for å utvikle for høyt blodtrykk enn de som scoret lavest på spørsmålene.

Risikoen økte med like mye hos de personene som var aggressive og levde under et sterkt tidspress.

Når det gjaldt konkurranseinstinkt viste det seg at dette ikke gir høyt blodtrykk.

Så stress ned, lukt på blomstene, ring en venn og ta en lang lunsj. Hvis sjefen blir sur, send ham denne artikkelen?

Les mer…

Forskning & Framsteg

Powered by Labrador CMS