-Passiv røyking er ikke helseskadelig

En ny undersøkelse finner liten sammenheng mellom passiv røyking og alvorlige tilstander som kreft og hjerte- og karsykdommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske forskere har undersøkt 35 561 ikke-røykere som er gift med sigarettdampende partnere, og konklusjonen er at passiv røyking i verste fall bare har mindre helsefarlige effekter.

- Resultatene støtter ikke opp under et årsaksforhold mellom passiv røyking og tobakksrelaterte dødelige sykdommer, mener forskerne James Enstrom fra University of California og Geoffrey Kabat fra State University of New York. De utelukker imidlertid ikke en mindre effekt.

Bare én av mange

- Dette er likevel ingen grunn til å forandre mening om passiv røyking, mener professor Erik Dybing fra Folkehelseinstituttet. Man skal selvfølgelig vurdere nye undersøkelser, men samlet sett rokker ikke resultatene ved hovedkonklusjonen.

Blant mange titalls undersøkelser er det noen få som ikke viser en sikre utslag, sier Dybing til forskning.no.

Andre undersøkelser av røykeres ektefeller, og målinger av kreftfremkallende stoffer som passive røykere har tatt opp i kroppen, tyder på en klar sammenheng.

The British Medical Association, som utgir tidsskriftet hvor artikkelen kommer på trykk, kritiserer forskernes konklusjoner fordi testutvalget ikke er stort nok og omstendighetene rundt testpersonenes utsettelse for passiv røyking er uklare. Det kan også være verdt å nevne at undersøkelsen er finansiert av tobakksindustrien.

Artikkelen blir publisert i tidsskriftet British Medical Journals neste utgave.

British Medical Journals: Effect of passive smoking on health
BBC: Row over passive smoking effect
New Scientist: Controversy over passive smoking danger

Powered by Labrador CMS