Hjertepasienter med usunn livsstil

Mange norske hjertepasienter har usunn livsstil og bruker for lite medisiner for høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol og blodfortynning, viser ny norsk doktorgradsavhandling fra Rikshospitalet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anbefalte behandlingsmål nås hos bare en tredel av pasientene. Hos kvinner tilfredsstiller bare en firedel de offisielle retningslinjer for behandling, selv om det er kjent at én av tre kvinner dør av hjertesykdom.

I sin doktoravhandling retter Dr med. Arne Svilaas søkelyset på at leger bør sørge for omhyggelig kontroll av sine pasienter med hjerte- og karsykdom, oppfordre til sunn livsstil og følge anbefalte retningslinjer for behandling.

9 000 pasienter undersøkt

De siste ti årene har det vært stadig større oppmerksomhet på årsaker til sykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, diabetes, røyking og overvekt er kjente risikofaktorer.

I sin avhandling har Svilaas undersøkt risikofaktorer, kolesterolverdier og behandlingsmål hos vel 9 000 hjertepasienter fra nesten 800 allmennlegepraksiser i Norge i 1994-1999.

I dette tidsrom hadde pasientene lav fysisk aktivitet, 25 - 30 prosent røykte, og vekten var økende. Mange av pasientene hadde likevel endret sitt kosthold i en sunnere retning enn gjennomsnittet for den norske befolkning.

Smart diett

Som en del av doktorarbeidet er det utarbeidet et enkelt spørreskjema for kartlegging av kosthold. På fem minutter vil 15 spørsmål fortelle deg hva du spiser av fett, fiber, fisk, frukt og grønnsaker.

Det såkalte SmartDiet? er et kort og godt dokumentert kostholdsskjema som har vakt internasjonal interesse. Skjemaet er i bruk ved Rikshospitalet, og vil bli gjort tilgjengelig for andre sykehus og for legepraksiser.

Avhandlingen “Intervensjon på risikofaktorer for aterosklerotisk sykdom i allmennpraksis” er avlagt ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.

Svilaas er allmennpraktiker på Kongsberg og forskningsstipendiat ved Lipidklinikken, Rikshospitalet.

Powered by Labrador CMS