Ammehjelp til HIV-smittede

Rådville og alene står mange HIV-smittede mødre overfor et vanskelig valg: Skal de amme sine barn? Melkepulver-propaganda har ført til økende underernæring i utviklingsland, og fagfolk skal nå dokumentere den positive effekten av amming - tross HIV-trussel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen hennes må ikke få vite noe. Vi parkerer bilen på en slette et godt stykke unna huset og venter. Endelig kommer hun med sin ni måneder gamle datter på armen. En nysgjerrig nabo hadde stilt vanskelige spørsmål. En hund hadde laget oppstuss. Ingen må få vite at hun er syk. Hun har hørt flere historier om HIV-smittede kvinner som er blitt banket opp og hevet på dør av mennene sine. Hun er redd, men mest for at også datteren er smittet. Det er derfor hun holder avtalen med sykepleier og stipendiat Tanya Doherty og hennes medarbeidere. Fra dem får hun støtte og gode råd. De kan også gi henne testresultatet som avgjør datterens fremtid. Fem dråper blod er nok. Så er det bare å vente til neste måned.

30 millioner med HIV/AIDS

Vi er med på den daglige runden til nybakte mødre i områdene rundt Cape Town. Doherty arbeider i organisasjonen Health Systems Trust (HST), som på oppdrag fra helsedepartementet i Sør-Afrika evaluerer det nasjonale programmet for forebygging av smitteoverføring av HIV fra mor til barn, og spesielt da med fokus på hvilken føde som gis til barna. Doherty følger 150 mødre, 100 av dem er HIV-smittet. Det er også opprettet tilsvarende oppfølgingsgrupper i to andre provinser.

Bare sør for Sahara har 30 millioner mennesker HIV/AIDS og dødeligheten blant barn fra ett til fem år har økt med 20-40 prosent på grunn av epidemien. Uten behandling regner man med at rundt 30 prosent av alle HIV-positive gravide vil kunne overføre smitten til barnet gjennom svangerskap, fødsel eller amming.

Hvis mødrene går med på å teste seg og de viser seg å være HIV-positive, vil de imidlertid nå de fleste steder få medikamentell behandling i form av en dose nevaripin når forløsningen begynner, og en liten munnfull til babyen like etter fødselen. Dette har vist seg å forebygge smitteoverføringen idet barnet blir født. Det er imidlertid få som har dokumenterte studier knyttet til hva som bør skje etterpå.

Kan gå galt med melkepulver

Mødre i utviklingsland frarådes gjerne å gi brystmelk fordi risikoen for å overføre HIV-smitte er anslått til å være omlag 15 prosent ved amming i ett og et halvt år. I 1999 startet FN-organisasjonene et pilotprosjekt hvor de delte ut gratis morsmelkerstatning ved utvalgte klinikker.

- Uheldigvis ble det ikke gjort noen oppfølging av de barna som fikk erstatningen, men flere steder erfarte man at det skadet mer enn det hjalp. I Uganda, for eksempel, ble det notert en sterk oppgang av underernærte barn i denne perioden, forteller professor Thorkild Tylleskär fra Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen (UiB).

Senteret koordinerer det internasjonale prosjektet Promoting infant health and nutrition in Sub-Saharan Africa. Tylleskär viser til at morsmelkerstatning koster ca. én dollar om dagen, noe som for mange tilsvarer hele familiens budsjett.

I Sør-Afrika blir HIV-positive mødre fremdeles tilbudt gratis morsmelkerstatning i et halvt år. Tanya Doherty forteller at de i tillegg til ofte ustabile forsyninger, også ser problemer som følge av at mødrene gjerne gir melkepulveret til andre familiemedlemmer eller at det tilberedes feil.

- Det varierer selvsagt fra sted til sted, men i områder der de verken har strøm eller innlagt vann, skal det vanskelig gjøres å få dette til riktig. Det er også en kulturell tradisjon for å gi barna vann eller te i tillegg til melk, og det er også med på å høyne bakterierisikoen, sier Doherty.

Hun tar videreutdanning ved Universitetet i Uppsala og Senter for internasjonal helse ved UiB.

Ny i morsrollen

Vi har kjørt et stykke til og er kommet til en klynge nyoppsatte hus i tilknytning til en større vingård. Datteren til en av arbeiderne der fødte en jente for tre uker siden, og Dohertys gruppe vil snakke med 17-åringen om hvordan hun takler morsrollen.

- Det går bare fint, sier hun stille og peker på en liten bylt på sengen. Selv om det er over 30 grader ute, har hun pakket datteren inn i et par tepper for sikkerhets skyld.

Den nybakte unge moren er ikke HIV-smittet, men trenger oppfølging og råd om barnestell. Når Doherty løfter babyen opp, ser hun raskt at den lille jenten har et stygt utslett i munnen. I tillegg forteller moren at hun verker i brystene.

- Det er utrolig hva man klarer å ignorere når lommeboken er tom, sier Doherty etterpå.

Hun forklarer at det for mange er dyrt å komme seg til lege og at det ofte er vanskelig å slippe til ved de lokale klinikkene hvor konsultasjonene er gratis. Dårlig lønn til personalet her gjør at de ikke alltid holder åpningstidene, og pasientkøene vokser.

Vond ventetid

Erfaringene fra Sør-Afrika er at mødrene har langt mer tillit til rådgivere som er tilgjengelig og kan følge dem over tid enn hva de har til sykehuspersonale. Mange av dem, også de HIV-positive, opplever at de blir overlatt helt til seg selv etter fødselen.

- Vi har tatt på oss en kjempeutfordrende oppgave som ofte innebærer sørgelige budskap, men jeg opplever det samtidig som veldig givende, sier Dohertys kollega Mildred Joyi, som selv bor i Paarl-området, ikke langt fra sykehuset hvor gruppen har sitt hovedkontor.

I EU-prosjektet skal man blant annet se på betydningen ikke-profesjonelle, lokale rådgivere er i samme situasjon for å få HIV-smittede mødre til å fortsette å amme. Kan forskerne bevise at bruken av «mor til mor-rådgivere» (peer-councellors) er effektivt og kostnadsbesparende, kan dette bli et ledd i myndighetenes tiltaksplan.

Å kunne dele erfaringer med noen vil også til en viss grad kunne avhjelpe maktesløsheten som kvinnene opplever.

Den HIV-smittede kvinnen som møter oss ved bilen har en vond ventetid foran seg før hun får resultatet på datterens blodprøve. Er svaret nedslående må det bevares som en hemmelighet. Hun tar den lille jenta opp på hoftene og vender hjem.

Powered by Labrador CMS