Forskerne vil overvåke paringslyder for å kartlegge utbredelsen av fisk.

Forskere smuglytter på fiskenes sexliv

Utstyrt med mikrofoner og matematiske modeller har forskere fra USA og Mexico gått grundig til verks for å undersøke fiskenes sexliv.

14.6 2017 09:03

Hver vår ankommer rundt 2 millioner fisk av arten cynoscion othonopterus, også kalt golf-Corvina, som er i ørnefisk-familien, California-golfen i Mexico. Dette er en populær matfisk i området.

Forskerne ønsker å lære mer slik at man kan ivareta arten. Utstyrt med undersjøiske mikrofoner og matematiske modeller har derfor forskere fra USA og Mexico gått til direkte til kilden – der opptil 1,5 millioner fisk samles hvert år i California-golfen.

Avlytting av fiskens sexliv avslører at hanner på leting etter passende hunner, sender ut en svært høy lyd som forskerne omtaler som «overdøvende». Lyden er målt til hele 192 desibel, noe som på land ville ha ødelagt folks trommehinner, påpeker forskere ved University of Texas Marine Science Institute (UTMSI).

– Lyden er høyere enn på en rockekonsert. Den er høyere enn det man opplever når man står mindre enn 1 meter unna en motorsag, sier en av forskerne bak studien, Brad Erisman.

Beklageligvis betyr også den høye lyden at corvinaene avslører sin tilstedeværelse overfor lokale fiskere som forsøker å innkassere sin gevinst – rundt 1 million fisk på tre uker.

Men forskernes studie kan nå snu om på kabalen og brukes til å redde fisken, som er listet som sårbar på rødlisten over truede arter.

Forskerne mener også at samme metoder kan benyttes til å kartlegge paringslyder hos blant annet sild, sardiner, torsk, hyse, havabbor, steinbit og stør. Slik kan man kartlegge utbredelsen av fisk, mener forskerne.

Annonse

Emneord