Saken er produsert og finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond - Les mer

Skinnet kan ikke lenger bedra

Ny måleteknologi gjør det mulig å måle fettinhold og farge på fisk uten å fjerne skinnet. Selv levende fisk kan kvalitetsbedømmes på denne måten.
26.2 2009 05:00


 

Fett- og pigmentkonsentrasjonen er to av de viktigste kvalitetsegenskapene til laks.

Begge deler kan beregnes ved hjelp av en lyskilde og en detektor, siden fett og pigment absorberer lys i forskjellige områder av synlig og nær-infrarødt lysspekter.

Det er imidlertid langt vanskeligere å få til slike målinger på hel laks enn fileter, fordi skinnet både reflekterer og absorberer svært mye av lyset.

Teknisk sjef Martin Kermit i Qvision forteller at selskapet har utviklet to måleinstrumenter for fett- og fargedeteksjon.

- Først laget vi et såkalt online-instrument som kan monteres over samlebånd. Deretter har vi utviklet et punktmålingsinstrument med en mer optimalisert optikk som kan bæres rundt i koffert.

- Fisken legges manuelt opp i apparaturen, som blant annet kan brukes i båt og på oppdrettsanlegg.

Pigment en større utfordring enn fett


Punktmålingsinstrumentet QPoint fra Qvision montert i koffert. (Foto: Qvision)

Instrumentet bruker en meget kraftig lyskilde og en sensitiv detektor i robust design som er godt egnet for industriell bruk.

Tester på opp mot 7000 levende laks viser at fettinnholdet kan måles med en nøyaktighet på cirka en prosent, noe som er kommersielt interessant. Produktet er i kommersiell bruk, og selskapet melder om god interesse fra markedet.

Den største utfordringen har vært å måle pigmentinnhold gjennom skinn.

- Det er litt for tidlig å konkludere når det gjelder pigmentmålinger, men vi har kommet en del lenger det siste halve året, sier Kermit.

- Målsetningen er å få til målinger med et avvik på maksimum 10 prosent, og det virker nå å være innenfor rekkevidde.

Bakgrunn:

Produktet fra Qvision er plukket ut som ett av ti case som får presentere seg under innovasjonsseminaret MareLife på Lillestrøm 5. mars. MareLife er en del av verdens største sjømatkonferanse, North Atlantic Seafood Forum.

SINTEF IKT har designet og konstruert instrumentet i samarbeid med Nofima, basert på optiske komponenter og ekspertise fra Qvision. Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening har administrert prosjektet på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse