Bedre smak med krabbefôr

I likhet med sine artsfrender i havet er oppdrettstorsken veldig glad i krabbe. Og nye forsøk viser at krabbe i fôret faktisk kan gi bedre smak på oppdrettstorsken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Torsken - en hund etter krabbe"

I vill tilstand er krabbe og andre skalldyr en viktig del av kostholdet til torsken.

Ferske forsøk ved Fiskeriforsknings avdeling i Bergen viser at også oppdrettstorsken setter stor pris på å få taskekrabbe på menyen.

Og det kan gi oss enda mer smakfull torsk på middagsbordet.

Vegetabilier gir “grønn” smak

Forskerne ville teste hvilke effekter det har på oppdrettstorsken å blande inn ulike typer og mengder av vegetabilske og marine råvarer i fôret, og om dette påvirker kvaliteten og smaken på fisken.

Oppdrettstorsk kan nemlig få “grønn” smak av vegetabilske ingredienser i fôret, og i dette forsøket brukte forskerne oppdrettsfôr laget av såkalt lupinmel, eller mel basert på erter.

Fiskemel i fôret ble erstattet med ulike mengder lupinmel, og ett av fôrene ble tilsatt både lupinmel og pulver fra oppmalt krabbe før det ble gitt til oppdrettstorsken.

Fisken ble fôret i 16 uker og deretter testet av smaksdommere ved smakslaboratoriet hos Fiskeriforskning.

Krabbe forsterker torskesmaken

Det viste seg at den torsken som hadde fått fôr som var tilsatt krabbepulver både smakte og luktet bedre enn den som ikke hadde hatt skalldyr på menyen.

Lupinmelet gav en helt særegen lukt i fiskekjøttet som smaksdommerne beskrev som brent, svidd og søtlig.

- Det virker som om krabbepulveret maskerte denne lukten og at den naturlige torskesmaken og -lukten ble forsterket hos oppdrettstorsken som fikk krabbe, forteller seniorforsker Sissel Albrektsen.

- Det ville vært spennende å se om krabbepulver kan påvirke lukten og smaken også ved bruk av andre vegetabilske ingredienser i fôret, men dette må vi forske videre på for å kunne gi svar på, avslutter Albrektsen.

Undersøkelsen er en del av satsingen ved Fiskeriforsknings avdeling i Bergen på å finne nye marine råvarer til bruk i fôr til oppdrettsnæringen. Arbeidet er finansiert av Fiskeriforskning, Innovasjon Norge og Ewos Innovation.

Powered by Labrador CMS