Polarforskningens utstillingsvindu

Opplevelsessenteret Polaria åpnet i Tromsø i sommer. Sammen med det nye Polarmiljøsenteret skal Polaria være internasjonalt ledende innen formidling av forskningsresultater om Arktis, Antarktis og Barentsregionen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polarvandringen starter allerede ute på gaten i Tromsø sentrum. Bygningen skal nemlig gi assosiasjoner til sammenklemte isblokker. Ved inngangen blir man invitert med på en visuell reise til Svalbard. Ivo Caprinos storslåtte naturfilm “Svalbard - arktisk villmark” blir brettet ut over 225 grader. - Filmen setter deg inn i en stemning som igjen skal gi grunnlag for kunnskapssøken. Dette føler både vi og Caprino at vi har lykkes med, sier daglig leder Ulf Jensen.

Ved utgangen av kinosalen starter selve polarvandringen - i et område hvor en har forsøkt å illudere det arktiske landskapet. Her føler gjestene polarklimaet virkelig på kroppen, med kulde, storm og snø. Videre går man over permafrost med stein fra Svalbard, og med nordlys på himmelen, gjennom attraksjonsdelen med akvariene. Her svømmer selene, som Jensen kan fortelle allerede er blitt “tamme som hunder”. Her kan du også se polartorsk, og til og med klappe vanlige arter som torsk, steinbit og ulike flyndrearter. Etter akvariene kommer utstillingsdelen, der du kan fordype deg i dagsaktuelle problemstillinger og emner knyttet til natur og miljø i polarområdene.

Opprinnelig hadde “Polaria” planlagt at publikum også skulle få oppleve polarlomvi og lundefugler. Men Statens dyrehelsetilsyn har ikke godkjent søknaden om å få plassere disse artene her. - Dyrehelsetilsynet har tolket en del ekspertuttalelser annerledes enn vi. Ulike fagretninger støter mot hverandre i denne saken, noe som er interessant i seg selv. Vi har sendt klage på avslaget. Saken er derfor ikke avsluttet ennå, sier Ulf Jensen.

Over 40 000 mennesker har besøkt Polaria siden opplevelsessenteret åpnet i mai. Dette er i underkant av hva daglig leder Ulf Jensen har håpet på. Han tror Polaria vil komme til å få mye besøk av skoleklasser utover høsten. Han ønsker å legge til rette, slik at lærere kan utnytte ressursene ved senteret for å gjøre undervisningen mer levende. Han håper også at kunnskapen de unge får, kan stimulere til økt interesse for naturfag.

Powered by Labrador CMS