Sunnere laks gir sunnere hjertepasienter

Oppdrettslaks fôret med fiskeolje som inneholder mye omega-3-fettsyrer er bedre for hjertepasienter enn laks fôret med vegetabilsk olje. Det viser en studie utført ved Hjerte- lungesenteret ved Ullevål sykehus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hjertepasienter som spiste oppdrettslaks fôret med mye omega-3-fettsyrer fikk redusert risikoen for viderutvikling av sykdommen, forteller professor Harald Arnesen ved Ullevål sykehus.

- De fikk en signifikant reduksjon av kjente risikomarkører for utvikling av koronar hjertesykdom. Alle pasientene fikk dessuten redusert sitt kolesterolnivå. Det stemmer overens med det vi vet fra før av om at laks er fornuftig i vanlig norsk kosthold.

Det er første gang ulik helseeffekt ved ulik fôring av oppdrettslaks er påvist hos hjertepasienter. Studien kalles “Fjord til bord” og er et samarbeidsprosjekt mellom oppdrettselskapet Nutreco ARC, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Nasjonalt institutt for ernæring- og sjømatforskning og Ullevål sykehus, med støtte fra Norges forskningsråd.

Undersøkelsen ble utført på 60 hjertepasienter som ble delt inn i tre grupper. I løpet av en seksukersperiode spiste pasientene 700 gram laks hver i uken fordelt på fem måltider.

Den ene gruppen spiste laks fôret med fiskeolje som inneholdt mye omega-3-fettsyrer. Den andre spiste laks fôret med en blanding av 50 prosent fiskeolje og 50 prosent vegetabilsk olje (rapsolje). Den tredje gruppen spiste laks som var fôret med ren vegetabilsk olje.

Laksen som var fôret med fiskeolje hadde høyere nivå av omega-3 enn laksen som hadde fått blandingsfôr og laksen som var fôret med vegetabilsk olje. Nivået av omega-3 fettsyrer i laksefôret avspeilte seg i laksefiletene og videre i omega-3-nivået i pasientenes serum.

Powered by Labrador CMS