Da Eva Joly besøkte Tromsø under Arctic Froniters, fikk hun med seg en kopi av filmen til Trond Waage hjem til Frankrike slik at hun kunne se den før helgens festival. (Foto: Stig Brøndbo)

Nytt fra akademia: Joly håndplukket UiT-filmer til egen filmfestival

Med sin egen filmfestival i Paris ønsker Eva Joly å påvirke den politiske debatten i Europa. To av årets festivalfilmer er laget ved UiT - Norges arktiske universitet, og invitert til festivalen av Joly selv.

Carteblanche à Eva Joly

  • Filmfestival og fotoutstilling i Paris, 29. – 31. januar
  • Tema i år er «Migrasjon»
  • Festivalen ble til etter at Eva Joly besvimte på kinoen under valgkampen for å bli fransk president i 2012. Episoden gjorde at hun ble god venn med kinoeieren, som ønsket at Joly skulle lage sin egen filmfestival i Paris
  • Arrangeres i år for andre gang
  • Eva Joly bestemmer tema for festivalen selv

I fjor var tema for Carteblanche à Eva Joly-festivalen «Whistleblowers », varslere. I år er det folkevandringer, migrasjon – et tema hun selv mener det er vanskelig å snakke om i offentligheten.

- Jeg ønsker at årets festival skal synliggjøre at migrasjon ikke er et abstrakt tema som ikke angår oss, sier Joly, som er tilknyttet UiT gjennom en professor II-stilling ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

På festivalen legger opp til diskusjoner omkring temaet i filmene med publikum og filmskaperne. Hun har tidligere promotert filmmiljøet ved UiT i Frankrike, og har denne gangen har hun håndplukket UiT-filmene Les Mairuuwas og Le Memoire Dure til sin egen festival.

Filmen Les Mairuuwas - Livet ved en vannpost – skildrere et miljø av foreldreløse ungdommer som har stukket hjemmefra for å søke lykken ved en vannpost i byen Ngaoundere i Nord-Kamerun. Fordi innlagt vann i husene er dyrt, blir vannposten en mulighet til å tjene penger og her utvikler det seg et fellesskap. Den er laget av Trond Waage, som også er førsteamanuensis på Visuelle Kulturstudier ved UiT.

Også den andre UiT-filmen, La Mémoire Dure, handler om ungdom og migrasjon. Filmskaperen Rossella Ragazzi jobber i dag som førsteamanuensis ved Tromsø Museum, men da hun ga ut filmen for 15 år siden var det som et ledd i forskningen sin ved Visuelle Kulturstudier.

Les mer om filmene og intervju med Eva Joly hos UiT - Norges arktiske universitet.

Powered by Labrador CMS