Evolusjon for barnehagen

Morsomt og lærerikt om urceller, halvaper og blodtørstige fugler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Den aller siste dinosaur stod oppe på en klippe. Det iskalde regnet pisket på hennes rue hud. ? Hun sto aldeles stille. ? Så skled hun utfor. Dinosaurenes tid var for alltid forbi.”

Dramatikk og poesi i Jonathan Lindströms “Helt fra begynnelsen - Fra urcelle til menneske”.

Noen sider senere har de første halvaper dukket opp. Og: “Se opp! Faktisk døde ikke alle dinosaurene?” Noen av dem hadde nemlig har fjær og lært seg å fly - blitt til fugler, med andre ord. Det er kanskje derfor de fremdeles har dinosaurføtter med skjell? En av de farligste var kjempefuglen Diatryma:

“Diatryma så ut som en struts som driver styrketrening, med et like stort hode som hos hester i dag.”

“På den tiden var imidlertid hestene ikke større enn pudler, og passet aldeles utmerket til en fuglemiddag.”

“I dag får fuglene nøye seg med å hakke i hestemøkka. Slik kan det gå her i verden. Ingenting varer evig.”

Jo da, Jonathan Lindström klarer å gjøre livets utvikling morsom både for barn og voksne. Han kjenner og gjengir sakens gang i korte og - så vidt jeg kan se - faglig korrekte trekk. I tillegg krydres det hele med humor, pussige betraktninger og snodige fakta - som at det er de to meter lange sjøskorpionene vi har å takke for at vi har tenner i munnen.

Som beskyttelse mot disse beistene utviklet nemlig våre litt mer enn fjerne forfedre beinknuter i skinnet - en tilpasning som senere har funnet veien inn i munnhulen.

Lindström er, så vidt vi har klart å google oss til, ikke fagmann, men snarere arkeolog ved det historiske museet i Stockholm. Dette har ikke forhindret ham i å skrive, og tegne, en aldeles fornøyelig liten bok.

Selvsagt kan man, som undertegnede, la seg ørlite irritere over det forutsigelig korrekte i at alle dyr som tildeles personlighet, også er av hunnkjønn. Som den ovenfornevnte siste dinosaur, eller det ovenfor ikke nevnte første mennesket. Dermed understøttes den mediedrevne forestillingen om at det er hunnkjønnet som driver evolusjonen - mens vi menn bare er snyltere og tilskuere, kanskje til og med på motorvei mot utryddelse (Ref. siste ukes nyhetsoppslag.).

Men dette er for rusk å regne i en bok som fungerer meget bra for de minste, og som sikkert også har bøtter og spann å lære bort til deres antagelig ikke altfor oppleste foreldre. Kjøp en liten bunke - del ut til bursdager og jul!

Helt fra begynnelsen - Fra urcelle til menneske
Av Jonathan Lindström
Omnipax, 2004
62 sider
ISBN 82-530-2673-0

Powered by Labrador CMS