Vurderte å ta sitt eget liv

Legen og forskeren Jon Sudbø var nær ved å ta sitt eget liv da forskningsjukset ble avslørt i januar. Samtidig sier han at han har en psykisk lidelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hvis jeg ikke hadde kommet meg inn og fått hjelp gjennom hele den første helgen, så hadde jeg ikke sittet her i dag, sier Sudbø til NRK i det første intervjuet han har gitt etter at forskningsjukset ble avslørt i januar.

Sudbø, som var tilknyttet Rikshospitalet og Radiumhospitalet, ble avslørt da han publiserte en artikkel basert på fiktivt forskningsarbeid i legetidsskriftet «The Lancet».

Lettelse å bli avslørt

Etter avsløringen fredag 13. januar ble påkjenningen så tøff, at han allerede mandagen etter ble lagt inn på akuttpsykiatrisk avdeling en ukes tid.

Han sier at det var en lettelse å legge kortene på bordet, og forteller at hans høye tempo skyldes en psykiatrisk diagnose kalt «bipolar lidelse type 2».

- Det gjør at man stort sett er konge på haugen. Det er en psykiatrisk diagnose hvor humøret svinger opp og ned i bølger over lang tid, sier han.

De første dagene etter avsløringen steg panikkfølelsen hos den etter hvert landskjente forskeren, som berømmer både hjelpen han fikk ved Vinderen psykiatriske klinikk og av sine venner og familie.

Roser familien

- Det at samboeren min sto last og brast med meg i den ekstreme situasjonen og de forferdelige dagene og ukene etter 13. januar, viser en styrke som jeg ikke skjønner hvor hun henter, forteller Sudbø.

Han sier at han aldri fortalte henne om hva han drev på med.

- Det er jo helt i gaten med utroskap. Men hun stakk ikke av, sier han.

Legen berømmer også sine foreldre og sin tvillingbror for støtten og omsorgen de har vist ham.

Jon Sudbø er meget klar på at han selv tar ansvaret for det han har gjort, og understreker at ingen andre forskere han samarbeidet med, var med på å forfalske forskningsresultater.

- Jeg verner ingen andre. Jeg tar den støyten jeg skal ta, sier han og forteller om en livssituasjon som er snudd på hodet.

- Det er blitt noen ganske annerledes dager for meg. Jeg levde jo en hektisk og turbopreget tilværelse før dette. Nå er det mye roligere, men jeg er sjokkert over hvor godt jeg trives med det, sier Sudbø i intervjuet med NRK.

Uviss framtid

Sudbø er innforstått med at hans akademiske karriere er over, at han kan miste både lege- og tannlegebevilling, samt at doktorgraden hans kan bli miskjent.

- Akkurat det siste har jeg ingen prestisje på. En doktorgrad har først og fremst betydning hvis man skal ha en akademisk karriere, og min akademiske karriere er knust, slår han fast.

Sudbø framstår i intervjuet som ydmyk og realistisk overfor framtiden.

- Uansett hvor gærent det er, så er det alltid en mulighet. Jeg finner nok på noe. Jeg har jo mulighet til å overta et gårdsbruk i Telemark, sier han smilende, men innrømmer at det ikke er helt realistisk. Han har ennå ikke rukket å tenke så mye på framtiden.

Sudbø forteller at han både er flau og har skyldfølelse overfor nære kolleger, både i Norge og i USA.

- Jeg ber om forlatelse for det jeg har stelt i stand for alle de veldig gode samarbeidspartnerne jeg har hatt gjennom årene, sier Jon Sudbø.

Granskningskommisjon

Fylkeslegen i Oslo og Akershus opprettet i januar både en tilsynssak mot Sudbø og helseforetaket Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

I tillegg ble en granskningskommisjon nedsatt i samarbeid med Universitetet i Oslo. Denne kommisjonen legger fram sin rapport 30. juni i år.

Rapporten skulle opprinnelig vært ferdig i april, men allerede i mars ba kommisjonens leder, professor Anders Ekborn ved Karolinska Institutet i Stockholm, om mer tid på grunn av omfanget saken etter hvert viste seg å ha.

(NTB)

Powered by Labrador CMS