Arctosa cinerea eller elvebreddedderkopp? Det er enklere å huske det siste. Derfor har nå alle edderkopper fått et norsk navn. Denne karen er en av de største edderkoppene vi har i Norge og lever på sand og grus ved elvebredder.

Nå har alle edderkoppene våre fått norske navn

Forskere, edderkoppeksperter og barnebarna deres har satt seg ned og lagd norske navn på alle edderkopper som lever i norsk natur. Det var en kjempestor jobb og de måtte bruke fantasien sin.

Vi har rundt 630 forskjellige edderkopper i Norge.

Før hadde de fleste av dem bare veldig kronglete latinske navn.

Men det var før edderkoppekspertene satte seg ned for å lage navn som dovregubbedderkopp, brilleedderkopp og stautskalleedderkopp.

Fått hjelp av barnebarna

Det har vært vanskelig å komme fram til gode navn på edderkoppene, sier edderkoppekspert Harald Løvbrekke i en artikkel hos Artsdatabanken.

Han forteller at du må være veldig kreativ for å finne et godt navn. Derfor er det bra å få hjelp av og til.

– En gang jeg satt barnevakt hos mine barnebarn, hadde jeg tatt med noen illustrasjoner av edderkopper som manglet navn. Der fikk jeg noen gode forslag, blant annet pipehodeedderkopp!

Lettere å huske

Edderkoppekspertene mener at det er viktig at vi har norske navn på arter som vi har i norsk natur.

Det gjør at folk blir mer interessert i edderkoppene når de har navn vi kan forstå og huske, tror Tiril Myhre Pedersen. Hun er taksonom i Artsdatabanken. Det betyr at hun jobber med å finne ut hvilke grupper de ulike artene tilhører.

Dette er en skogkannibaledderkopp. Navnet høres veldig skummelt ut. Men da er det greit å tenke på at den bare kan bli 4 millimeter lang.

Hun har jobbet sammen med edderkoppekspertene for å få på plass navnene i Artsdatabankens navnedatabase.

Et godt navn skal beskrive edderkoppen, hvor den lever eller hvordan den ser ut. Dovregunneedderkoppen lever for eksempel på Dovre. Brilleedderkoppen har ringer rundt øynene. Stautskalleedderkoppen har et kraftig hode.

Kaller opp kjente personer

Edderkoppekspert Harald Løvbrekke sa til forskning.no i fjor at edderkopper får to navn. Først et slektsnavn, så et valgfritt artsnavn.

Jotus karllagerfeldi er en sort og hvit edderkopp som gjorde at forskerne tenkte på motedesigneren Karl Lagerfeld som alltid går kledd i sort og hvitt.

Det er ganske vanlig å kalle edderkopper opp etter kjente personer. En edderkopp er for eksempel kalt opp etter en sanger som het John Lennon. Denne kalles Bumba lennoni.

En annen edderkopp er kalt opp etter en kjent mann som har laget moteklær. Han het Karl Lagerfeld. Denne edderkoppen kalles nå Jotus karllagerfeldi og er en hoppeedderkopp som lever i Australia.

Powered by Labrador CMS