Fotografen som tok dette bildet av en rev og et murmeldyr ble beste villdyrsfotograf i 2019. (Foto: Bao Yongqing/2019 Wildlife Photographer of the Year)

Se de beste bildene av ville dyr

Reven springer mot murmeldyret. Akkurat da tar fotografen bilde. 

Fotografen Bao Yongqing forteller om bildet av reven og murmeldyret:

Det er tidlig på våren i Qilian-fjellene i Kina. Murmeldyrene har vært i dvale hele vinteren. Nå våkner de og er sultne.

Dette ene murmeldyret stakk hodet ut av hulen sin. Det så reven. Og fotografen hørte at det skrek for å advare de andre murmeldyrene.

Men reven lå helt stille. Derfor gikk murmeldyret ut av hulen. Reven lå fortsatt stille, men så plutselig kastet den seg mot murmeldyret. Akkurat da tok Bao Yongqing bildet.

Og med det bildet vant han konkurransen for årets beste fotografi av ville dyr. Det er Naturhistorisk museum i London som arrangerer fotokonkurransen.

Ung fotograf og fargerik blekksprut

Fotokonkurransen har også en egen klasse for unge fotografer. Den vant 14 år gamle Cruz Erdmann fra New Zealand.

Cruz og faren hans dykket om natten. Da så han to kjempestore blekkspruter. En av dem svømte avgårde, men Cruz fikk fram kameraet sitt og klarte å ta fire bilder av den andre. Før den også forsvant i det svarte dypet.

Denne arten av blekksprut er skikkelig god på å gjemme seg. En av tingene de gjør er å forandre fargene på kroppen. (Foto: Cruz Erdmann/2019 Wildlife Photographer of the Year)

5000 pingviner

Det var en iskald dag i Antarktis - over 40 minusgrader. Forsker Stefan Christmann var på jobb her ved Sydpolen. Da kom han forbi en kjempestor flokk av pingviner. Det var mer enn 5000 keiserpingviner.

Alle var hanner. De sto tett sammen for å dele kroppsvarmen, med ryggene mot vinden og hodene ned. De overlever gjennom å samarbeide og bytte plass. Pingvinene som står ytterst i kulda flytter seg langsom innover mot varmen i midten.

Stefan Christmann fikk også en pris i fotokonkurransen.

Det er fedrene som passer på eggene, som de legger på føttene sine under en hudfold av pels. Slik holder de eggene varme. Mødrene har dratt til havs. De er borte i to måneder for å spise. (Foto: Stefan Christmann/2019 Wildlife Photographer of the Year)

Rotter i byen

Det finnes nok av ville dyr i byen. Og det vanligste er nok rotta.

Rottene på bildet bor under et tre i New York. Derfra piler de til søppelkasser for å finne mat. Og så frakter de maten tilbake til hjemmet sitt.

Fotograf Charlie Hamilton James fra Storbritannia vant også pris for dette bildet.

Rotter er smarte. De kan svømme, hoppe og grave seg ned. Derfor passer de godt til et liv i kloakken og i nettverk under bakken. (Fotograf: Charlie Hamilton James/2019 Wildlife Photographer of the Year)

Havørn fra Norge

Også en norsk fotograf vant pris i konkurransen. Det var Audun Rikardsen fra Tromsø. Han er forsker ved universitetet i Tromsø, men også en dyktig naturfotograf.

Det tok lang tid og mye tålmodighet for å ta bildet.

Audun la en gammel gren høyt oppe på en fjellhylle ved kysten. Så satte han opp et kamera. En gang i blant la han ut åte. Så gikk det tre år.

Langsomt, men sikkert begynte ørnen å bruke grenen som utkikkspost. Der hadde fuglen oversikt over landskapet. En dag tok Audun bilde, akkurat i det ørnen skal til å lande.

Tre år tok det før fotografen fikk tatt dette bildet. Å fotografere ville dyr er en test for tålmodigheten. (Foto: Audun Rikardsen/2019 Wildlife Photographer of the Year)

Kilde:

Wildlife Photographer of the Year 2019, Natural History Museum in London, UK.

Powered by Labrador CMS