For 65 millioner år siden levde Tyrannosaurus rex og har fått rykte på seg å ha vært en fryktinngytende drapsmaskin. Her er «Stan», en 13 meter lang representant for arten i Nord-Amerika, på besøk i Zoologisk museum på Tøyen i Oslo i 2004.

Befjæret tyrannosaurus rex avfeid

Ny forskning redder ryktet til tidenes trolig tøffeste dinosaur, etter at det ble hevdet at den kan ha vært dekket av fjær. Det var den ikke, ifølge ny studie.

7.6 2017 09:01

Det tradisjonelle imaget som dinosaurenes supertøffing ble kraftig redusert da forskere de siste årene hevdet å ha blitt mer og mer overbevist om at t-rex mest av alt lignet en forvokst høne. Som om ikke det var nok skulle den ha vært så tung og treig at den bare levde av allerede døde dyr, ifølge Illustrert Vitenskap.

Nå har en internasjonal gruppe forskere studert materiale, skinnrester fra t-rex og flere av slektningene dens, og sammenholdt med en database med fossile avtrykk. Det inkluderer prøver fra det naturhistoriske museet i Houston av nakke, hals, bekken og hale fra Rex og fire medlemmer av Tyrannosaurus-familien.

Konklusjonen er at fjærdekking forsvant med en av forfedrene til familien, og at tyrannosaurusene utvilsomt var dekket av skjellet hud, ikke ulik den som dagens reptiler gjerne har, skriver Royal Society journal Biology Letters ifølge Washington Post.

Studien stiller spørsmålet hvorfor arten først utviklet fjær, for så å gå tilbake til den opprinnelige bekledningen med skjellhud.

Annonse

Emneord