Flere diabetestilfeller i rike land, men færre dødsofre

Sykdommen diabetes er fortsatt på frammarsj i den rike del av verden. Men antall dødsfall som skyldes diabetes faller, fordi sykdommen blir oppdaget tidligere og er lettere å oppdage.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En dansk studie fra perioden mellom 1993 og 1999 viser at mens antallet pasienter med diabetes økte med rundt tre prosent per år, falt dødstallene blant slike pasienter like mye. Nesten en halv million mennesker deltok i den danske undersøkelsen.

Selv om denne utviklingen er gledelig, advarer den britiske eksperten Edwin Gale mot å trappe ned kampen mot diabetes. Han er likevel ikke i tvil om at problemene knyttet til diabetes og overvekt er voksende.

- Problemene er så store og dødelige at de ikke trenger noen ytterligere utmaling, skriver Gale i nyeste utgave av det anerkjente britiske legetidsskriftet The Lancet. Fagfolk mener at om lag 135 millioner mennesker verden over i dag lider av diabetes, også kalt sukkersyke.

Vitenskapsfolk håper at økt forskning omkring menneskelige stamceller kan bidra til utvikling av nye behandlingsformer for diabetes. Stamceller er celler som ikke har utviklet noen spesiell funksjon, og som dermed kan la seg påvirke til å utføre bestemte oppgaver.

(NTB)

Powered by Labrador CMS