Belgiske og franske forskere har funnet ut at kroppen trenger en større mengde antistoffer for å nøytralisere omikron-varianten. Løsningen er trolig en tredje dose av vaksinen.

Booster-dosen avgjørende for å stanse omikron, viser tidlige funn

Nye funn kan tyde på at verken tidligere sykdom eller to vaksinedoser er godt nok for å stanse omikron hvis det er lenge siden du har fått en ny dose antistoffer.

Forskere ved Universitetet i Leuven klarte i fjor å isolere omikron-varianten etter at en belgisk pasient hadde tatt den med seg hjem fra en reise til Egypt.

De har, i samarbeid med Institut Pasteur i Frankrike, brukt denne prøven til å undersøke hvordan omikron oppfører seg.

Forskningen har kun blitt publisert som en pressemelding og en preprint i BioRxiv og Nature.

En preprint er en vitenskapelig artikkel som er blitt gjort tilgjengelig for alle før den er fullstendig fagfellevurdert. Det kan være nødvendig å gjøre når det er viktig at fagfeltet og myndigheter får tilgang til forskningen raskt.

Tidligere smitte stanset ikke omikron

Omikron-varianten har 32 mutasjoner i det såkalte piggproteinet som er forskjellige fra den første kjente versjonen av Sars-cov2. Forskerne bak studien mener at disse mutasjonene kan gjøre at viruset ikke lar seg stoppe av antistoffene vi har satset på tidligere.

Forskerne undersøkte hvordan viruset klarte seg når det møtte blodprøver fra pasienter som hadde hatt covid-19 for 12 måneder siden og for 6 måneder siden.

Ingen av disse viste tegn til å stoppe omikron-varianten.

– Etter en tredje boosterdose vil nivåene av antistoffer i sera gå opp igjen, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland. Dette er svært viktig for eldre og de som er i risikogruppene, ifølge forskeren.

Klarte akkurat å stanse varianten

Prøver tatt fra pasienter som var vaksinerte to ganger ble også undersøkt. Disse pasientene hadde enten en kombinasjon mellom AstraZeneca-vaksinen og Pfizer-vaksinen, eller kun Pfizer. Blodet ble tatt 5 måneder etter siste vaksinasjon.

Her klarte antistoffene i blodet å nøytralisere viruset, men bare akkurat, ifølge forskerne.

Akkurat som for nøytraliserende antistoffer mot Delta eller andre varianter av SARS-CoV-2 reduseres evnen blodet har til å nøytralisere eller blokkere viruset over tid, skriver vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo i en epost til forskning.no.

– Dette er jo fordi antistoffresponsene aktiveres av vaksinene. De vil da først øke i mengde, for så å gå ned igjen over tid, skriver Grødeland.

Rundt fem måneder etter vaksinering vet forskerne at det vil være lave nivåer av nøytraliserende antistoffer i blodet, ifølge Grødeland.

– Vaksinen vil imidlertid ha dannet hukommelsesresponser som kan reaktiveres når man blir smittet med virus, skriver Grødeland.

– Svært viktig for eldre og personer i risikogruppene

Forskerne testet også pasienter som hadde mottatt en tredje dose Pfizer-vaksine som booster kun en måned før de undersøkte blodet. Her var det liten tvil om hvor effektivt antistoffene i blodet håndterte virus-varianten.

Mellom 5 og 31 ganger så mange antistoffer var nødvendige for å nøytralisere Omikron sammenlignet med Delta-varianten.

– Etter en tredje boosterdose vil nivåene av antistoffer gå opp igjen. Som denne artikkelen viser, er det nøytraliserende antistoffer i sera rundt en måned etter tredje dose som kan blokkere viruset. Dette er svært viktig for eldre og personer i risikogruppene, og understreker viktigheten av at disse tar tredje dose, forklarer Grødeland.

Må undersøke booster-dosen

– Vi må nå undersøke hvor lang beskyttelse booster-dosen gir. Vaksinene er mest sannsynlig blitt mindre effektive på å beskytte mot å få viruset, men de burde fortsette å beskytte mot de mest alvorlige formene for sykdom, sier Oliver Schwarts ved Institut Pasteur i en pressemelding.

Tidligere har britiske forskere undersøkt booster dosen og de mener den er 85 prosent effektiv mot alvorlig sykdom av omikron-varianten.

Omtrent 1,8 millioner nordmenn er vaksinert med 3. dose, imens 3,9 millioner er vaksinert med 2. dose, ifølge FHI.

Tall, også fra FHI, viste at omikron-varianten ble dominant i Norge i fjorårets siste uke. Med omtrent 16 000 tilfeller i uke 52 sto Omikron for så mye som 65,4 prosent av alle tilfeller registrert den uken.

Kilder:

Oliver Schwartz m.fl. Considerable escape of SARS-CoV-2 Omicron to antibody neutralization, 2021, Nature Research Briefings

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS