Pfizer-vaksinen settes i Puerto Rico tirsdag. Denne vaksinen skal nå opp til vurdering i EU.

EU framskynder vaksinebehandling, Norge kan få doser før nyttår

Allerede 21. desember vil det bli avholdt et møte der EU tar stilling til Pfizers og Biontechs koronavaksine. Det betyr at Norge kan få vaksiner før årsskiftet.

Tysklands helseminister Jens Spahn sa tidligere tirsdag til nyhetsbyrået AP at han har fått bekreftet at en koronavaksine blir godkjent av EUs legemiddelbyrå EMA før jul.

Tyskland har lagt press på EU for å få en vaksine godkjent raskere, opplyste kilder til den tyske avisen Bild.

Det var først planlagt et møte 29. desember for å vurdere vaksinen, men det møtet ble framskyndet til 21. desember etter press fra land som er desperate etter en vaksine, særlig Tyskland.

Førjulsgave

Det er en gledelig førjulsgave også til Norge, og statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det betyr at Norge kan få vaksiner mens vi fortsatt skriver 2020.

– Det er en gledelig nyhet at den første godkjente vaksinen kan komme allerede før årsskiftet. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun sier at alle kommuner skal ha klare planer for vaksinering 18. desember.

– Første leveranse kan komme i slutten av desember, og Norge er klar til å iverksette vaksinering allerede da. Dette vil sannsynligvis være en mindre leveranse, sier Solberg.

Kan ta lenger tid

EMA håper de skal kunne samle nok informasjon til å godkjenne vaksinen 21. desember, men utelukker ikke at beslutningen tar litt lenger tid.

– Hvor fort en godkjenning kan skje, er avhengig av en robust og total vurdering av vaksinens kvalitet, trygghet og effektivitet. Dette avgjøres av ytterligere informasjon fra produsentene for å svare på spørsmål som måtte komme fram under vurderingen, heter det i EMAs pressemelding.

Nyheten fra EMA blir tatt godt imot av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Hun sier det nå er mulig at de første i Europa kan få vaksinen allerede før nyttår.

Vaksinen er allerede godkjent blant annet i Storbritannia, USA og Canada, og vaksineringen har startet i de landene.

Powered by Labrador CMS