Tett på små

12.3 2011 01:00

Av Arnstein Staverløkk, Norsk institutt for naturforskning (NINA)


Cetonia aurata (Foto: Arnstein Staverløkk)

Gullbassen er vanlig over store deler av Sør-Norge. Den er rundt 15 mm lang og tilhører familien skarabider. Arten er ofte å finne på blomster når den svermer i juni-juli. (Cetonia aurata Linnaeus, 1758)


Claviger testaceus (Foto: Arnstein Staverløkk)

Blind køllebille kan man finne i maursamfunn hos mauren Lasius flavus. Der lever billen sammen med mauren som gjerne har kolonien sin under en stor stein. Når man løfter på en slik stein, kan man se maurene beskytte billene og bærer dem bort. (Claviger testaceus Preyssler, 1790)

 


Gnorimus nobilis (Foto: Arnstein Staverløkk)

Gnorimus nobilis er navnet på denne gullbassen som tilhører familien skarabider. Larvene av denne arten lever i gamle hule eiker mens de voksne er blomsterbesøkende i den korte tiden de lever. Arten har en sørlig utbredelse, men er ikke veldig vanlig (Gnorimus nobilis Linnaeus, 1758).

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Mikrobloggerne