Berit Ellingsens blogg

Lav eller høy tyngdekraft til studentforsøk

27.1 2014 18:12


Vinnerne av ESAs studentprogram Drop Your Thesis! i 2012. De utførte sitt eget vitenskapelige forsøk i lav tygdekraft i falltårnet ZARM i Tyskland.

ESA inviterer studenter som ønsker å utføre egne forsøk med høy eller lav tyngdekraft til sin supersentrifuge og falltårn.

Selv om tyngdekraften ansees som en svak naturkraft er det tyngdekraften som avgjør når og hvilke typer planeter og stjerner som blir til på et bestemt sted, samt utallige andre prosesser i universet.

På jorda er det omtrent ingenting som ikke påvirkes av tyngdekraften: Fysiske og kjemiske reaksjoner, utviklingen og vekst av levende organismer, industriell fremstilling av metaller, væsker og gasser, geologiske prosesser under jordas overflate og meteorologiske fenomener høyt opp i atmosfæren.

Under høyere eller lavere tyngdekraft enn det som er vanlig, kan prosesser endres radikalt eller helt ny innsikt i dem oppnås.

Krever spesielle fasiliteter

Det er blant annet derfor forskere er så ivrige etter å skyte opp forsøk til den internasjonale romstasjonen. De aller fleste forsøkene som foregår der har tyngdekraften som et viktig aspekt.

For det å endre tyngdekraften på jorda er ikke lett og krever spesielle fasiliteter. Men som romorganisasjon har ESA slike fasiliteter og inviterer nå studenter som ønsker å gjøre forsøk med tyngdekraft til disse.


Det kjempemessige svarte hullet i kjernen til en galakse dominerer alt rundt seg med sin enorme tyngdekraft. (Illustrasjon: JAXA)

Studentgruppene som til nå har deltatt i programmet har bestått av fra to til fire personer. Etter utvelgelsen utvikles studentforsøkene videre i løpet av et halv år sammen med ESAs eksperter.

Når eksperimentet er utført, analyseres og dokumenteres resultatene til romorganisasjonen.

Stor fallhøyde gir vektløshet

Studenter som har forslag til forsøk som krever lav tyngdekraft, eller mikrogravitasjon, bør søke seg til programmet Drop Your Thesis!

Her har de muligheten til å utføre forsøk i Universitetet i Bremens store falltårn, ZARM. Dette tårnet er 146 meter høyt og kan gi opp til 9,3 sekunder med vektløshet for vitenskapelige forsøk.

Disse lukkes inn i en spesiell kapsel som slippes fra toppen av tårnet eller skytes opp i og faller tilbake mot bunnen av tårnet.


Kapselen inne i falltårnet ZARM i Tyskland der forsøk i mikrogravitasjon utføres.

I løpet av den vektløse fasen i fallet er tyngdekraften like liten som ombord på den internasjonale romstasjonen. Under landingen kan tyngdekraften komme opp i hele 50 G.

Forsøkene i ZARM vil gå over 2 uker, med mulighet for opp til 5 fall eller oppskytinger. Her er en video om hvordan forsøkene gjøres i falltårnet.

Supersentrifuge for ekstrem tyngdekraft

Studenter som derimot har forslag til eksperimenter i høy tyngdekraft bør søke seg til Spin Your Thesis!

Her får de muligheten til å gjøre forsøk i 1 til 20 ganger jordas tyngdekraft i ESAs store sentrifuge LDC (Large Diameter Centrifuge) ved ESTEC i Nederland.


LDC (Large Diameter Centrifuge) er ESAs store sentrifuge for tyngdekraftforsøk ved ESTEC i Nederland.

Den store sentrifugen har opp til seks kamre som hver kan ta forsøk på opp til 50 x 50 x 75 centimeter og 80 kilo vekt. Kamrene kan kobles til både strøm, vann og ulike gasser for forsøkene. Disse eksperimentene vil gå over to og en halv dag.

Video som viser hvordan forsøkene i ESAs store sentrifuge gjøres.

Søknadsfrist 3. Mars 2014!

Men har du forslag til eksperimenter i ulike tyngdekraft, må du skynde deg.

Søknad med beskrivelse av forsøket og anbefaling fra akademisk veileder må være sendt til ESA innen 3. Mars 2014.

Du finner mer informasjon (på engelsk) om søknadsprosessen og de to studentprogrammene her.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Berit Ellingsens blogg