Internasjonal biokonferanse i Bergen

Hvordan kommuniserer cellene i kroppen vår med hverandre, og hvordan kan kunnskapen om denne kommunikasjonen brukes til å utvikle nye legemidler? Dette er temaet når biokjemikere og molekylærbiologer fra hele verden møtes på en stor konferanse som starter i Bergen i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Signaloverføringer

Alle cellene våre er utstyrt med en gruppe proteiner som kalles reseptorer. Reseptorene sitter på utsiden av cellen og fanger opp signaler fra omverdenen, det være seg signaler fra andre celler eller stoffer fra miljøet rundt oss. Reseptorene sender signalene innover i cellen, der cellen tar en avgjørelse på hvordan den skal reagere på signalene.

Kunnskap om hvordan reseptorene virker er helt avgjørende for å kunne utvikle nye legemidler. Allerede i dag er disse reseptorene målet for mange medikamenter.

Må forstå samspillet

Selv om genomet vårt, arvestoffet, er kartlagt, gjenstår det fortsatt enormt mye arbeid før forskerne forstår hvordan kroppen vår fungerer på det molekylære plan.

Genomet er likt i alle kroppens celler og fungerer som en oppskrift. Cellene bruker oppskriften til å lage proteiner, blant annet reseptorer. Proteinene har bestemte funksjoner i cellen og ulike celletyper lager bare de proteinene de trenger for å utføre sine oppgaver.

Det gjøres mye forskning for å prøve å forstå hvordan reseptorer og andre proteinene fungerer og samspiller med hverandre. Denne forskningen kalles funksjonell- eller postgenom forskning.

Skreddersydde medisiner

Forstår man hvordan samspillet foregår, kan man lettere finne ut hvordan man kan påvirke samspillet. Ved hjelp av medikamenter kan for eksempel spesifikke proteinfunksjoner blokkeres.

Forskerne som nå samles i Bergen, skal presentere det siste innen forskningen på reseptorer. Håpet er at denne forskningen innen ti år skal gi legemidler som effektivt og målrettet kan behandle sykdommer.

Konferansen “Receptor-ligand interactons: Molecular, physiologican and pharmacological aspect” arrangeres av Norsk Biokjemisk Selskap i samarbeid med Den internasjonale union for biokjemikere og molekylærbiologier.

Les også professor Anders Goksøyrs kronikk “Cellene snakker”. Link til kronikken ligger i høyre spalte.

Powered by Labrador CMS