Mistet enerett på salg av lærebøker

Bransjeavtalen er myket opp. 200 bokhandlere vil måtte stenge dørene, og nye distribusjonskanaler vil dukke opp: e-handel, dagligvarebutikker og nye tekniske løsninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bransjeavtalen er myket opp, og resultatene vil kommer fort: Det forventes en hurtig utvikling av alternative distribusjonskanaler for bøker, som E-handel, salg fra dagligvarebutikker og at tekniske løsninger der kundene bestiller og elektronisk og bøkene trykkes på stedet til den individuelle leser.

Det er logistikkforskerne dosent Per Helge Virum og høgskolelektor Halvor Schøyen ved Høgskolen i Vestfold som sier dette. De har studert utviklingen til distribusjonssystemene for bøker i Norge, og forventer at endringene i bransjeavtalen vil føre til at nærmere 200 bokhandlere i løpet av få år må stenge dørene. Videre vil bokhandlene som blir igjen, bli organisert i et fåtall integrerte kjeder, eid av forlagene.

Bokomsetningen reguleres av en bransjeavtale der Den Norske Forleggerforening og Den norske Bokhandlerforening er parter.

Bransjeavtalen er nå myket opp, og bokhandlerne har ikke lenger monopol på salg av faktabøker og fra i høst heller ikke på skolebøker. Samtidig skjer det en hurtig utvikling innen den tekniske delen av distribusjonen og produksjonen.

Mange bokhandler i Norge

Direkte virkninger av den gamle avtalen har vært at bokhandlerne i mange år har hatt nær enerett på salg av alle typer bøker, også lærebøker. Disse har knapt vært innom bokhandelen i det hele tatt, men er levert direkte fra forlag til skole og fakturert gjennom bokhandel.

Norge har på denne måten kunnet holde seg med mer enn dobbelt så mange bokhandler i forhold til folketallet som for eksempel Sverige og Finland. På den annen side, har alternative salgskanaler, for eksempel e-handel, spilt en mer beskjeden rolle hos oss.

Store forlag har dominert

Bransjevtalen gir forlagene ansvaret for distribusjonen. Opprinnelig var det et større antall store og små distribusjonsvirksomheter som konkurrete om markedet, mens det i dag er to distribusjonssystemer som har hele omsetningen, nemlig Forlagsentralen, eid av Aschehoug og Gyldendal, og Sentraldistribusjon, eid av Cappelen.

De mer enn 300 andre forlagene i landet kjøper distribusjonstjenester fra disse systemene.

Forlagene har kjøpt bokhandler

Forlagsgruppene som eier distribusjonssystemene har også kjøpt opp et større antall bokhandler: Gyldendal eier bokhandlerkjeden Ark, mens Aschehoug er tungt inne i Norli-kjeden.

Cappelen har valgt å ikke engasjere seg i bokhandlerdrift, mens Damm nylig kjøpte Tanum. Studien viser at eierskapet har gitt de forlagsgrupper som behersker hele kjeden, fra forlag til bokhandel, betydelig høyere effektivitet i distribusjonen enn det de andre forlagene og bokhandlerene oppnår.

Powered by Labrador CMS