Litt om mye for nysgjerrigperer

Trodde du ekte oppfinnere bare bor i Andeby? Slett ikke. Beviset finnes i boka Verdens oppfinnelser 2004, som gir deg et passelig utvalg nye påfunn fra hele verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens oppfinnelser 2004 er altså boka for alle Petter Smarter i hytter og hus. Sidene er spekket med hundrevis av korte, lettleste tekster om av rare, lure, geniale eller absurde påfunn fra verdens oppfinnere. Innimellom er ordene krydret med bilder av alt fra usynlighetskapper til elektriske skateboards.

Og etter å ha bladd seg fram mellom finurlighetene er konklusjonen klar: Det mangler ikke på ideer her i verden. Hvor gode de er, kan man jo avgjøre selv.

Smart eller skrullete?

Trenger man for eksempel brødristere som trykker dagens værmelding på skiva? Eller firmaer som sender aska fra døde rikinger opp i rommet med neste romferge? Da er det nok nyttigere med ølbrikker som kan teste om noen har puttet mystiske substanser oppi drinken mens man var på do, eller soveposer med innebygd myggmiddel.

Uansett hva man måtte mene om den enkelte oppfinnelse, er det i hvert fall ingen tvil om at boka kan underholde en hel familie i hele jula, og kanskje litt til.

Og hva med neste jul? Da er det visst bare å kjøpe Verdens oppfinnelser 2005, opplyser Atlantic Forlag, som planlegger å gi ut en ny utgave hver år.

Endelig her

"Skal det være en engangstelefon?"

Årboka er basert på den franske Le Livre Mondial des Inventions. Dette er første gang den blir oversatt til norsk, og de første 14 sidene er en liten bonus til hjemlige lesere. Her presenteres nemlig norske oppfinnelser, for eksempel den sammenleggbare rockeringen og det mobile drivhuset for gressbaner.

Resten av boka er delt inn i 26 tema, slik at man kan peile seg inn på yndlingsinteressene først som sist. Det finnes for eksempel egne kapittel for kjøretøy, leker og spill, klær og mat (har du for eksempel hørt om blodpølsesjokoladen?). Folk med ski og brett på hjernen finner også en egen seksjon for alt som sklir.

Bak i boka er det en oversikt over de viktigste oppfinnelsene i historien, fra de aller første våpnene (fire millioner år f.Kr) til sauen Dolly. Og skulle man bli inspirert selv, er det jammen et par sider med gode tips til nye oppfinnere aller bakerst.

Ikke så dypt

Ligger Verdens oppfinnelser 2004 under treet denne jula, er det ingen tvil om at familien vil ha noe å sysle med i en dag eller to. Men er man ute etter dypere forståelse av hvordan nyvinningene virker, kan man bli en smule skuffet.

Når man for eksempel med egne øyne har sett bildet av den japanske usynlighetskappa, vil man gjerne vite litt mer om hvordan de får den til å virke. Er det kameraer med i spillet? Går den på batterier? Etter å ha lest noen av tekstene sitter man dessverre igjen med flere spørsmål enn svar.

Men det er vel begrenset hvor mye informasjon man kan få med, når hver eneste side inneholder seks - sju forskjellige påfunn, med bilder og det hele. En del av tekstene har også internettlenker for folk som vil vite mer.

Uansett: ganske moro. Og tenk hvor fantastisk festlig denne boka kommer til å være om 30 år!

Verdens oppfinnelser 2004
Atlantic Forlag, 2003
Orginal tittel: Le Livre Mondial des Inventions
Redaktør: Edmund Mongstad
Antall sider: 216
ISBN: 8299673003

Lenker:

Atlantic Forlag: Verdens oppfinnelser 2004

Powered by Labrador CMS