Terje Wahls blogg

Varm november også?

13.11 2016 00:18

Hei igjen. Rett på sak: Hvis vi skal legge den amerikanske globale reanalysen til grunn, så er vi i ferd med å få et høyt globalt temperatur-anomali denne måneden: 

Oj, det var en varm start på november. (Data: NCEP/NCAR)

Men så vil kanskje noen si: "Hva, det har da vært kaldt her i Norge i november?" Javisst, sånn så det for eksempel ut 11 november:  

11 november: Kaldt i Norge, men varmt i verden. Og på Svalbard. (Bilde: Univ. Maine)

Det er en stund siden vi så på sjøis-volumet i Arktis, som ligger ganske nær minimumsrekorden nå i høst. Her er PIOMAS-kurven for oktober: 

Sjøis-volumet i Arktis. Får vi en ny minimumsnotering for november? (Bilde: PIOMAS, Univ Washington)

Det er blå farge (kaldt) i ENSO-området i Stillehavet nå. Jeg tror fortsatt at ettertiden kommer til å konkludere at det var en liten La Nina i 2016/2017.

Overflatetemperatur-historien for ekvatorbeltet i Stillehavet. (Bilde: NOAA)

Ubalansen

Det har vært mye diskusjon i debattfeltet om kortbølget stråling inn, varmestråling ut og netto strålingsbalanse for kloden vår. Derfor har jeg lyst til å vise denne figuren, som lokalt viser netto strålingsfluks ned gjennom noen år med CERES-målinger. Jorda samler altså energi i de gule og røde områdene i ekvatorbeltet, og videresender varme til høyere breddegrader der energi stråles ut (blått).    

Slik utveksler Jorda (netto) energi mot verdensrommet. (Fra Allan et al: "Changes in global net radiative imbalance 1985-2012", GRL, 2014)

Akkurat dette bildet er altså for perioden 2001-2005, men tenk å kunne få tilsvarende også for 2006-2010, 2011-2015, 2016-2020, osv. Hvilke endringer vil vi få se i slike strålingskart etter hvert som sjøisen krymper og mer land på den nordlige halvkule blir snøfritt i april/mai/juni?

Videreføringen av CERES-instrumentene på amerikanske værsatellitter var gjenstand for hard politisk debatt i USA for noen år siden. Vi får håpe at amerikanerne tar seg råd til å fortsette å fly CERES (eller noe tilsvarende) i mange tiår framover. Det er en veldig fin måleserie som er under oppbygging der.  

Og ellers?

Det kom vel ikke som noen overraskelse, men der vandret altså Leonard Cohen ut av soga. Vi prøvde oss aldri på noen av hans sanger i de lokale bandene der jeg spilte. Men det gjorde et fint knippe av norske vokalister med C C Cowboys som backing-band. Og resultatet ble et album som er en av de CD'ene jeg er aller mest glad i:

Cohen på norsk ... anbefales på det sterkeste! (Platecover)

 

God helg!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg