Terje Wahls blogg

Roll over Beethoven

25.3 2017 23:55

Den dagen måtte jo komme, og nå har også Chuck Berry vandret til et sted der gitarstrenger ikke ryker og ingen sleipe managere kan lure deg for royalties. Jeg spilte i sin tid "Johnny B. Goode" (1958) som nest siste låt på mang en dansefest på Romerike (siste låt var gjerne Eric Clapton's "Wonderful Tonight" (1977) eller Dire Straits' "Follow Me Home" (1979)).

Men for de av oss som vokste opp i radio-avstand fra svenskegrensen, så var det også en annen epoke som tok slutt denne uken: Sven Ingvars var nemlig mer spilt enn The Beatles på jukeboxene på Romerike på 1960-tallet. Og tross all den tøffe rocken som vi prøvde å spille i ulike band jeg var med i på 1980-tallet, så var det "Fröken Fräken" (1964) som gjorde voksne folk mest glad der ute på dansegulvet. Også Creedence, da.

Men det var i den tid da det var mye sjøis. Nå ser det sånn ut:

Hmmm, hva er egentlig trenden for sjøisen, globalt sett? (Bilde: NSIDC)

"Bare" 1,5 grader?

Jeg leste nylig igjennom følgende IPCC-dokument:

"Decision IPCC/XLIV-4. Sixth Assessment Report (AR6) Products, Outline of the Special Report on 1,5 oC."

Dette dokumentet gir mandatet for 1,5-graders rapporten som man bestilte etter klimatoppmøtet i Paris høsten 2015. I mandatet står blant annet: 

"... this report assesses literature relevant to 1,5oC, especially since the Fifth Assessment Report (AR5) ..."

og i rapportens kapittel 2 skal man blant annet se nærmere på: 

"Constraints on, and uncertainties in, global greenhouse gas emissions consistent with warming of 1,5oC compared to 2oC, considering short lived and other climate drivers and taking into account uncertainty in climate sensitivity"

og 

"Technological, environmental, institutional and socio-economic opportunites and challenges related to 1,5oC pathways". 

Jeg er spent på hvordan man vil gripe dette fatt, og spesielt hvordan usikkerheten rundt klimafølsomheten vil bli behandlet. Som tidligere nevnt her på blogggen, tror jeg dette innebærer en slags politisk aksept av at klimafølsomheten synes å være noe lavere enn hva man skremte folk med i IPCC4 (2007). Samtidig vil kravet om drastiske tiltak på kort sikt trolig stå ved lag dersom målet flyttes ned fra 2 grader til 1,5 grader. 

Første draft-versjon av rapporten skal etter planen foreligge allerede i sommer, mens endelig versjon skal vedtas i september 2018. Dette blir interessant. 

Flere satellittbilder

Sentinel-2A tok dette bildet for et par uker siden, mens det ennå var litt snø på bakken. Bildet har kunstige RGB-farger, med shortwave infrarødt (SWIR) og to visuelle bånd: 

Lillestrøm og Kjeller sett fra Sentinel-2A for et par uker siden, med båndene (12, 4, 2). (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Jeg kan nevne at de to røde stripene litt til høyre for midten av bildet, er en ganske stor solpanelpark rett nord for Lillestrøm. Når det gjelder det sterke signalet inne på flyplass-området, så har jeg selvsagt ingen kommentar. Hadde det vært et bilde fra Roswell, derimot ...

Jeg tar med et radarsatellittbilde denne gangen også, siden denslags en gang var min spesialitet. Her er et lite utsnitt av Nordsjøen vest for Bergen, sett fra Sentinel-1B:

Mye action i dette radarbildet fra Nordsjøen, sett fra Sentinel-1B torsdag 23. mars. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017).

Solflekkene

Ved årsskiftet tippet jeg 80 flekkfrie dager på sola i 2017. Vi har snart unnagjort første kvartal, og så langt i år har det allerede vært 27 dager uten solflekker. Så det er mulig at sola går i dvale raskere enn jeg trodde.   

Rock & Roll

Tilbake til tradisjonen etter stilskaperen Chuck Berry: Gitarbasert, tre grep, korte vers og mange stedsnavn i teksten. I 1998 laget jeg en jobb-relatert sang som i dag får være min hyllest til Chuck Berry: 

Jeg reiser mye rundt i verden, fra sted til sted

Det er et forskningsmøte her og der, og et symposium eller tre

Men når kvelden omsider kommer, og man må finne et spisested

Så ender jeg alltid opp - på Hard Rock Cafe

 

 På veggene så henger det bilder, fra en tid som engang var

Der henger Keith Moons gamle trommer, og B B Kings gitar

Og noen kan ikke skjønne hva en matematiker gjør på et sånt et sted

Men noe er det som drar meg - til Hard Rock Cafe

 

Vel, noen vil se Louvre, og Prado skal jo være bra

Men jeg vil høre musikk fra England og USA

Så kall det gjerne "kulturimperialisme", eller "bad taste", ja gjerne det

Men noe er det som drar meg - til Hard Rock Cafe 

 

(T. Wahl: "Hard Rock Cafe", 1998)

 

God helg. Husk å stille klokkene!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg