Terje Wahls blogg

Nye rekorder og et lite stup

2.11 2016 19:29

Jeg ventet noen dager ekstra med denne bloggen, for å få med de første tallene for oktober. For å ta sjøisen først, det ble en ny minimumsrekord i Arktis: 

Det ble ny oktober-rekord for sjøisen i Arktis. (Bilde: NSIDC)

Også i Antarktis var det uvanlig lite sjøis i oktober:

Rekord eller ikke - hva sier ditt øyemål? (Bilde: NSIDC)

Vi kan konkludere at globalt sjøisdekke for oktober har satt en klar ny minimumsrekord, uten at jeg har noen egen kurve for akkurat den parameteren her. 

Global temperatur

UAH v/ Roy Spencer har allerede presentert satellittmålt oktober-temperatur i nedre troposfære. Og slik ser den kurven ut nå:

Fortsatt ganske varmt i nedre troposfære, i følge satellittene. (Data: UAH, bilde fra Roy Spencers blogg)

Vi ser at den røde kurven på Spencers blogg nå har satt ny rekord, og det er vel rimelig grunn til å tro at den kommer til å toppe seg omtrent der. Når det gjelder året 2016 så langt, så er det i øyeblikket svært jevnt med El Ninjo-året 1998, men mye tyder på at 2016 nå kommer til å ta over ledelsen og sette årsrekord ved årets utløp, såvidt foran 1998. 

Varmen i havet

ARGO-tallene for endring av varmen i havet oppdateres bare hver tredje måned, men nå er verdien for tredje kvartal her. Som ventet i avslutningen av en El Ninjo, har vi fått lave verdier i både andre og tredje kvartal:

Varmen i havet har avtatt utover året, i samsvar med at El Ninjoen slapp varmen sin. (Bilde: NOAA)

Det er lenge siden vi har hatt et år der kloden, på årsbasis, gikk i energimessig underskudd. Det blir spennede når 2016 skal summeres opp om denne El Ninjoen klarte å lufte ut nok varme til at kloden netto gikk i minus i 2016. Eller har pådrivet fra klimagassene og albedoendringene fra krympende is- og snødekke, blitt så stort at selv ikke store El Ninjoer klarer å stå imot? ARGO-bøyene og CERES-målingene fra satellitt vil bidra til å belyse det spørsmålet. Det kan komme noen interessante forskningsrapporter om et år eller to med case-studier av denne El Ninjoen. 

Hva skjedde på Mars?

Vel, at Schiaparelli gikk rett i bakken, er det ingen tvil om. I øyeblikket virker det mest sannsynlig at fallskjermen fungerte brukbart, men at noe gikk galt med (bruken av) dataene fra radar-høydemåleren. I hvert fall ble bremserakettene stoppet altfor tidlig, og romfartøyet avsluttet ferden med et altfor langt fritt fall. NASAs "spionsatellitt" MRO har tatt nye fine bilder av området. Her ser vi sporene etter selve landeren og det framre varmeskjoldet:  

De triste restene etter crash-landingen på Mars, sett fra NASAs MRO. (Bilde: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

Og det var alt for i dag.  

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg