Terje Wahls blogg

Norge rundt igjen

28.4 2017 22:55

Det går mot lysere tider. Og det betyr at de satellittene som tar optiske bilder, igjen begynner å vise interesse for hele landet vårt. Som for eksempel Copernicus-satellitten Sentinel-2A. Vi starter lengst sør, ved Lindesnes 26 april: 

Sentinel-2 bilde fra lengst sør i landet vårt. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Litt mer vinterlig var det da samme satellitten passerte over Tromsø 23 april: 

Downtown Manhattan? Nei, Tromsø sett fra Sentinel-2A en fin dag i april. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

For småbåtfolket i Lillestrøm og Fetsund er dette årstiden da man kan se og lære seg hvor grunnene og rennene er i Glomma-deltaet i Nordre Øyeren: 

Meget lav vannstand i Glomma og Øyeren på denne tiden av året. Her sett fra Sentinel-2A onsdag 26 april. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017).

Radarsatellittene Sentinel-1A og -1B fyker også rundt kloden og gjør jobben sin med overvåkning av oljesøl, sjøis, skipstrafikk, brebevegelser, nedsynking og rasfare. Og noen ganger blir de litt forvirret. Hva var det egentlig som skjedde da Sentinel-1B passerte Gøteborg torsdag 27 april?

En noe forvirret radarsatellitt passerer Gøteborg. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Global temperatur og varmen i havet

Som kjent pågår det en CO2-drevet global oppvarming, mens sola prøver å holde igjen litt ved å være veldig slapp. Trendlinjen for global temperatur ved overflaten har beveget seg litt opp og ned gjennom århundrene, men det synes å være en ganske jevn stigning i våre dager. Litt under trendlinjen i 2011 og 2012, litt over trendlinjen i 2015 og 2016. Og årets verdi kommer vel til å havne ganske nær trendlinjen?

Forskjellige faser i den globale temperaturens utvikling. (Bilde fra Rahmstorf, Foster & Cahill, ERL 2017).

Endelig - der kom ARGO-tallene for varmemengden i havet i første kvartal 2017. Og som vi forventet - oppvarmingen av havet er i gang igjen etter den store utluftingen av varme under El Ninjoen i fjor. Artig å se at kartet stemmer med terrenget - eller kanskje riktigere å si - at tallene synes å stemme med teorien.

Den globale utviklingen for varmemengden i havet. (Bilde: NOAA)

Uansett - god helg.    

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg