Terje Wahls blogg

Mens vi venter på varmen

26.4 2017 19:30

Hei igjen. Jeg venter fortsatt på NOAAs kvartalsrapport for varmemengden i havet, og HadCRUT4 global temperatur for mars måned. Mens vi venter, så kan vi se litt på sjøisen.

Climate4you har noen originale måter å presentere tallene på, og den figuren her synes jeg gir et veldig fint bilde av hvordan sjøisen (nordlige halvkule, sydlige halvkule og globalt) har utviklet seg siden satellittene startet å måle. Det er løpende 12 måneders gjennomsnitt for sjøisens utstrekning som er vist her:

Sjøisens utvikling gjennom snart fire tiår med satellittmålinger. (Data: NSIDC. Grafikk: Climate4you)

Satellitter kan imidlertid også måle andre egenskaper ved isen enn utstrekning. Med gjentatte passeringer med radarsatellitt, kan man lage interferogrammer. Og da kan sprekker i isen framstå langt tydeligere enn i vanlige optiske bilder eller i grovkornete bilder tatt med passive mikrobølgeinstrumenter. Den mest berømte sprekken i isen er selvsagt den som er under utvikling på isbremmen Larsen-C i Antarktis, og dette bildet var toppsaken på ESAs web-side for noen dager siden: 

Radar-interferometri gir unike detaljer om endringer på den store isbremmen Larsen-C. (Bilde: Modified Copernicus Sentinel data (2017), processed by A. Hogg/CPOM/Priestly Centre)

Her er hele videoen:

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/04/Larsen-C_crack

Og det får være nok herfra for i kveld. 

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg