Terje Wahls blogg

«Ingen kommer undan politiken»

26.11 2016 14:46

40 år etter at Marie Bergmann spilte inn Ola Magnells oversettelse av de kanadiske Mcgarrigle-søstrenens folk-hit, så var altså romvirksomheten kasteball i et budsjett-drama i Stortinget. Det lå nok i kortene at det store ESA-kuttet som var foreslått i Statsbudsjettet, ville bli justert. Men det spesielle i denne situasjonen, er at ESAs ministerkonferanse skal holdes allerede 1-2 desember, og budsjettforhandlingene i Stortinget er ikke på langt nær fullført.  

Men som noen av dere sikkert har sett, så ble det gjort et viktig vedtak i Næringskomiteen i uken som gikk. Og dermed blir nok detaljene klare i løpet av mandag-tirsdag når det gjelder hvor mye den norske delegasjonen har å rutte med på det store ESA-møtet i Luzern (Sveits) de påfølgende dagene.

http://forskning.no/2016/11/stortinget-ber-regjeringen-droppe-kutt-til-romfart

 

Rekordåret 2016

Vi har lenge vært forberedt på at 2016 vil bli det nye rekordåret når det gjelder global temperatur. Men det er en annen rekord som knuses i disse dager, og det er det globale sjøisdekket (nord + syd). Arktis har ligget temmelig lavt gjennom hele 2016, men da Antarktis også bestemte seg for å gå rekordlavt, så har summen blitt overveldende. Her er først Arktis: 

Rekordlite sjøis i Arktis for denne årstiden. (Bilde: NSIDC)

Og her er tilsvarende kurver for Antarktis: 

Rekordlite sjøis i Antarktis, også. (Bilde: NSIDC)

Når det gjelder global temperatur, så nøyer jeg meg her med års-anomaliet for de siste 365 døgn. Dataene er fra den amerikanske reanalysen, og normalperioden er 1981-2010. 

Temperaturavviket fra normalen for de siste 365 døgn (25 nov 2015 - 25 nov 2016). (Bilde: NOAA)

Med radar fra rommet

En liten hyllest til norske forskere er også på sin plass: Norge er helt i teten nå når det gjelder interferometrisk bruk av radarsatellitter for å måle nedsynking av terreng og infrastruktur. Se f eks denne saken her:

http://forskning.no/2016/11/satellitter-viser-millennium-tower-synker/produsert-og-finansiert-av/norut

Sløsing med sjansene både her og der

Både Carlsen og Karjakin har gjort sine tabber i New York. Men ukens største tabbe ved sjakkbrettet var det nok jeg som stod for. I denne stillingen fulgte jeg (med svarte brikker) min plan om å tvinge fram et tårnbytte på feltet b3.

I stedet burde jeg ganske enkelt ha spilt Txf3 sjakk matt! Slikt skjer når man ikke følger med på hvor motparten setter kongen ...

Fint spilt, Terje. Men her bør du vel fullføre med matt i ett trekk ...?

I øyeblikket leder for øvrig Stockfish8 mot Houdini5 med 33 mot 27 poeng. 60 partier er spilt. De aller fleste partiene har endt remis, slik det hør og bør seg blant flinke datamaskiner.  

God helg!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg

Siste blogger

Bak kulissene i forskning.no-redaksjonen
avdelingsdirektør, Norsk Romsenter
Følg forskerne på «G.O. Sars»
formidlingskoordinator