Terje Wahls blogg

Høstsesongen er i gang!

1.8 2017 21:03

Velkommen tilbake til bloggen for ekte klimarealister - dette er stedet der folk krangler om alle faktorene som spiller en rolle når det gjelder global temperatur, havnivået og isdekket. Slike faktorer som CO2-nivå, metan, ozon, vulkaner, aerosoler, kosmisk stråling, skog, indre svingninger i klimasystemet, målenøyaktighet og instrumentutvikling. Og så sola, selvsagt.

Og akkurat når det gjelder sola, så kom det en lenge etterlengtet nyhet i dag: Man har - i data fra den gode, gamle ESA/NASA-satellitten SOHO - omsider funnet spor etter indre tyngdebølger dypt nede i sola. Og ut fra dette har man klart å beregne hvor raskt solas kjerne roterer. Se selv her: 

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Space_Science/Gravity_waves_detected_in_Sun_s_interior_reveal_rapidly_rotating_core  

https://soho.nascom.nasa.gov/hotshots/index.html/

Global temperatur

Juli er unnagjort, og UAH var først ute med månedens globale temperatur-anomali, i dette tilfellet for den nedre troposfæren. Etter fjorårets El Ninjo-relaterte topp, har global temperatur i løpet av 2017 kommet ned på et nivå som rimer bedre med et ENSO-nøytralt år. Altså ikke på den flate normalen, men på den stigende trendlinjen. Trenden hos UAH synes å ligge mellom 0,12 og 0,13 grader/tiår. 

Satellittmålt global temperatur i nedre troposfære legger seg selvsagt på et noe lavere nivå i år enn i El Ninjo-året 2016. (Bilde fra Roy Spencers blogg).

Sjøisen

Vi skriver 1. august, og det begynner å åpne seg litt i Nordøst-passasjen og Nordvest-passasjen. Slik så det ut der 30. juli. Jeg ville nok gjerne hatt med meg en isbryter der, for sikkerhets skyld. 

Iskart for 30. juli, basert på observasjoner fra det japanske instrumentet AMSR2. (Bilde: PolarView/Univ Bremen)

Det er ikke rekordlite sjøis i Arktis nå ved månedsskiftet, men ikke så langt unna. Tredjeplass, kanskje.  

Grønland

Det gikk tregt med issmeltingen på Grønland første del av sommeren, men så gjorde varmen sitt inntog for alvor. Og så får vi se hvor denne kurven ender til slutt:

Andelen (i prosent) av Grønlandsisens overflate hvor det pågår smelting, i følge satellittene. (Bilde: DMI)

Global temperatur gjennom 60 år

Man snakker gjerne om "manns minne" når det gjelder været, men hvor langt tilbake husker man egentlig? Vel, i beste fall tilbake til det året man ble født. Så derfor tenkte jeg det kunne være interessant å se litt på hvordan global temperatur (HadCRUT4) har variert siden romalderen (og jeg) startet i 1957:

Global temperatur siden 1957. (Grafikk: Univ. York)

Og ellers?

Deler av sommerferien ble brukt til å følge med på om havet stiger ...

Finsk badestrand. (Bilde: Terje Wahl)

Fortsatt god sommer!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg