Terje Wahls blogg

Den nye normalen

5.5 2018 23:32

Jeg løp ikke Holmenkollstafetten i år. Det kjennes litt rart, men samtidig er det jo godt å se at det kommer sprekere folk inn på laget. Helt normalt, med andre ord. Den nye normalen. 

Når det gjelder sjøisen, så synes den nye normalen å være at isen krymper, når vi ser bort fra sesongvariasjonene. April-sjøisen i Arktis endte i år litt under den synkende trendlinjen:

Den arktiske sjøisen ser ut til å være på en synkende trend - også i april. (Bilde: NSIDC)

Sjøisen globalt tangerer rekordlavt nivå i disse dager, og de siste to årene har vært virkelig dramatiske. Her er kurven oppdatert med april:

Sjøisens utbredelse globalt startet sitt kraftigste fall hittil for to-tre år siden. 5 års gjennomsnitt (rød kurve) er nå på sitt laveste, og er fortsatt på vei nedover. (Data: NSIDC. Grafikk: Climate4you)

For april-snøen er bildet noe mer uryddig. Det var ganske mye snø på den nordlige halvkule i april i år: 

Mer snø enn normalt på den nordlige halvkule i april. (Bilde: Rutgers Univ.)

På sikt forventes mindre snø i april, mai og juni på den nordlige halvkule - noe som skal gi positiv feedback for global temperatur. Vi får se hvordan dette utvikler seg videre. 

Global temperatur

Vi har allerede fått de første rapportene for global temperatur i april, men la oss først gjøre oss ferdige med mars måned. Her er alle de fem klassiske temperaturseriene (Hadley, NOAA, GISS, UAH, RSS) samlet i den klassiske grafen på Climate4you: 

Den nye normalen er at verden blir varmere. Så langt synes i hvert fall Hadley, NOAA, GISS, UAH og RSS å være ganske enige. (Bilde: Climate4you)

Som forventet, så endte april måned noe lengre ned på rankinglisten i troposfæren (nr 6 hos RSS og nr 7 hos UAH) enn i reanalysene ved overflaten (nr 3 hos Copernicus/ECMWF). Her ser man hvor i verden det var varmere eller kaldere enn normalt denne måneden: 

April var kald i Nord-Amerika og varm i Europa, mens La Nina sang på siste verset. (Bilde: Copernicus C3S / ECMWF)

Her hjemme

Det kom en liten varmeperiode midt i april som fikk fart på snøsmeltingen, og deretter ble det kjøligere igjen. Dette resulterte i at Øyeren har kulminert (i denne omgang) i uken som gikk. Vannstanden i Mjøsa stiger imidlertid fortsatt.

 

Glomma ved Fetsund 14. april (venstre) og 4. mai (høyre). (Bilder: T. Wahl)

Denne helgen starter en ny og mye kraftigere varmeperiode i Sør-Norge, som virkelig kommer til å sette fart i smeltingen også i høyfjellet. Foreløpig er det ikke en regndråpe å se i langtidsvarselet - noe som reduserer flomfaren mye. Men bøndene trenger regn i mai. Vi får håpe at værgudene lager et greit kompromiss.  

Det er fortsatt en god del snø i fjellet sørpå. Her sett fra NASA-satellitten Aqua lørdag 5. mai. (Bilde: NASA Aqua MODIS)

Og lengst nord i landet? Der sier NASA-satellitten Terra at det ikke er så mye grønt gress å se: 

Finnmark sett fra NASA-satellitt 5. mai. (Bilde: NASA Terra MODIS)

God helg! 

  

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg