23. november er det klemensmesse - men hvem var egentlig Klemens?

23.11 2016 12:47

Skrevet av Anna Klintberger Wändahl, arkeolog ved utgravningen i Søndre gate i TrondheimI dag, den 23. november, feires Klemensmesse og dette vil gjerne vi som jobber ved den arkeologiske utgravingen av Klemenskirken i Trondheim gjøre flere oppmerksomme på.

Utgravningsområdet ved Klemenskirken i Trondheim. På bildet sees prosjektleder i NIKU Anna Petersén og Riksantikvar Jørn Holme. Foto: Thomas Wrigglesworth, NIKU

Klemens ble født i Roma på midten av det første århundret og skal ha vært en frigitt slave, eller sønnen til en frigitt slave. Han ble fostret i den hedenske troen, men ble omvendt etter å ha hørt en preken av apostelen Barnabas.


Ble bannlyst fra Roma

Klemens var en av det første pavene i Roma, og er kjent for sitt brev til forsamlingen in Korint, det første klemensbrevet (Odden 2016).

I følge tidlige skrifter skal Klemens ha blitt bannlyst fra Roma av keiseren Trajan og sendt til slavearbeid i Krim. I Krim jobbet Klemens med å misjonere om den kristne tro, noe som ikke ble tatt godt i mot av keiseren.


Senket i havet med et anker - ble skytsengel

Arbeidet tok en brå slutt da han ble drept som martyr rundt år 100 e.kr. Han skal ha blitt kastet i Svartehavet med et anker festet rundt halsen, og derfor er han ofte avbildet med et anker. På grunn av omstendighetene rundt hans død knyttes ofte Klemens til de som risikerer å drukne på havet og er derfor en av skytshelgenene for sjøfolk.
 

St. Klemens kobling til vann forklarer også hvorfor mange av kirkene som er dedikert til ham er plassert i nærheten av  og steder der man har vasset over vann og steder som kan oversvømmes (Crawford 2004:102f, Odden 2016). Det virker også å kunne stemme med vårt utgravningsområde. Når Klemenskirken i Trondheim ble bygd må vannstanden ha vært veldig nær kirken.

The Martyrdom of Saint Clement. Maleri, ca 1480 av Bernardino Fungai. Kilde: Wikimedia Commons

I følge legenden skal deler av Klemens kropp, blant annet hodet, ha havnet hos den kongelige familien i Kiev. Hvis man skal tro Snorres saga var Olav Tryggvasson godt likt av kongen og dronningen der (Crawford 2004: 103).Vi vet at den kirken som Olav Tryggvason bygget på sent 900-tall var viet til st. Klemens og det er jo lett å tenke seg at han kanskje fikk med seg en relikvie hjem som gave fra de kongelige i Kiev. Dette kan forklare hvorfor han valgte å bygge en Klemenskirke, den kirken vi arkeologer nå jobber med i Trondheim.

Det finnes en interessant kobling også mellom Olav Haraldsson og st. Klemens, begge tilknyttet vannkilder, og akkurat som det finnes Olafskilder finnes det Klemenskilder  


Båtsok – dagen for å opp båtene

I Norge kalles dagen også for båtsok. Det er da fjordene begynner å fryse til og det var på tide å ta opp båtene på land (ifølge tradisjonene). Dagen markerer også ankomsten av vinteren og vinterstormene. I følge folketro viser dagen hvilket vær en kan forvente den kommende vinteren.

Er det kaldt denne dagen kommer det til å bli kaldt hele vinteren, men om Klemens er mild kommer vinteren til å bli mild.  Så den snøen som faller i Trondheim akkurat nå kan bety at vi får en snørik vinter - og kanskje til og med en hvit jul.

 Referanser

Crawford, Barbara E., 2004. The churches dedicated to St. Clement in Norway, s. 100-131. Collegium Medivale. Universitetet i Oslo.

Odden, Per Einar, 2016. Biografi av den hellige pave Klemens I (-~97). Den katolske kirke. Norge. [22.11.2016]
http://www.katolsk.no/biografier/historisk/clemens1

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Kulturminnebloggen

Siste blogger

En forskerblogg om insektenes fantastiske verden
avdelingsdirektør, Norsk Romsenter
stipendiat i paleontologi ved Naturhistorisk museum.
Erik R. Bergsagel, Norsk Hermetikkmuseum