Gamle Tønsberg: ingenting igjen?

4.4 2017 11:57
Kartgrunnlag: Kart over Tönsberg af N. S. Krum, 1883. (Foto: NIKU)


Skrevet av Jan Brendalsmo, Seniorforsker/ arkeolog i Norsk institutt for Kulturminneforskning (NIKU)


Kartet vårt over Tønsberg fra 1883 viser bebyggelsen slik den da var. Ved å benytte informasjonen fra SEFRAK-registeret lar det seg gjøre å vise hvor mye av den gamle bebyggelsen som er bevart fram til i dag.

Lys gul farge på bygning viser at den er fra 1600-tallet. Blåturkis viser bevarte bygninger fra 1700-tallet. Rosa farge viser bevarte bygninger fra 1800-tallet. Alle de andre bygningene på kartet (sennepsgul farge) er blitt revet siden 1883.

Noen bygg mangler

Med et lite forbehold: SEFRAK registrerte ikke ALT – enkelte offentlige bygg er ikke tatt med. I Tønsberg gjelder det domkirken, kapellet på den gamle kirkegården ved jernbanen, Sven Foyns bedehus og den gamle jernbanestasjonen nede ved Byfjorden. I tillegg ser man at den gamle villaen ute på Gunnarsbø og en liten handfull andre bygninger ikke er blitt registrert.

I tillegg gir kartet et veldig godt inntrykk av Tønsberg som en gammel by fra middelalderen. Storgaten (på kartet kalt Store Langgade) er belagt arkeologisk tilbake til 1000-tallet. og Øvre Langgate (Øvre Langgade) er fra slutten av 1100-tallet.

Ruinene av Olavskirken er tegnet inn til høyre på kartet, og bort hit nådde Storgaten i middelalderen. Ruinene av Mariakirken på Torvet er også tegnet inn. Også denne kirken ble bygd i første halvdel av 1100-tallet. Mikaelskirken på Slottsfjellet er fra samme tid.

Lavranskirken og Storgaten

Lavranskirken fra tidlig 1000-tallet sto der domkirken står i dag, og her stoppet Storgaten i vest. Midt mellom domkirken og Mariakirken, der kartet har romertall 4 (IV), sto Peterskirken, også denne med en historie tilbake til 1000-tallet. Her stoppet Øvre Langgate i vest.

SEFRAK er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner i Norge. Navnet er en forkortelse for Sekretariatet For Registrering Av faste Kulturminner, som var navnet på den institusjonen som påbegynte arbeidet med registeret.

Kartgrunnlag: Kart over Tönsberg af N. S. Krum, 1883.

Kartet med fargekoder er laget av Nils Aage Hafsal og Jan Brendalsmo

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Kulturminnebloggen