Værforskning for velvære

10.12 2015 13:37

Vi har nå brukt vår værforskningsinstrumentering på en meget viktig studie. Forskningsspørsmålet var som følger: er det bare innbilning eller er det sant at det er mye fuktigere inni hytta enn utenfor?

Vi hadde massevis av bevis som støttet hypotesen om et fuktigere inneklima: sengtøyet var vått, bøkene, klærne, putene, teppene var fuktige, på teltduken var det begynt å vokse mugg. Men vi kunne jo ikke VITE. Så dermed tar vi termometeret, som også måler duggpunkt og dermed fuktighet, og setter opp et kontrollert eksperiment: ute og inne. Flere ganger om dagen. Og resultatet ble: Fra 10 til 15 prosentpoeng større luftfuktighet inne enn ute, selv når det regnet ute.

Forskningssjef Cecilie Mauritzen stråler over bekreftet hypotese, tross våte bøker og klær.
Så neida, det var ingen innbilning. Dermed:  Opp med alle lufteluker, ut med alle klær og sengetøy. Regn ingen hindring :).

Dermed har vi kunnet konstatere at hytta på Rahiti Tane er bortimot ubeboelig. Men likevel stråler vi, som alle dedikerte forskere, av lykke: den vitenskapelige metode er nok en gang tatt i bruk.

Enda en hypotese er bekreftet! Lenge leve forskningen!

To nye overflate-bøyer ble satt ut fra Tupac Yupanqui på 101 grader, 54 minutter vest. Les mer om bøyene og Global Drifter Program (GDP) i et tidligere blogginnlegg kalt "bøyer, brød og båtliv".

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Kon-Tiki 2