Så dette er El Niño?

20.11 2015 13:17

Vi var veldig spente på dette med El Niño da vi reiste ut. Blir det mye svakere vinder? Når vi kanskje ikke fram til Påskeøya til jul? Blir det mye varmere på turen? Og fra et forskerstandpunkt: hvordan responderer dyrelivet på de enorme fysiske endringene under haverflaten i et El Niño-år?

Vel, nå er vi her. Uten tvil er havet varmere enn normalt, vi måler badetemperaturer over 21 grader. Men kommer det oss til gode? Neida. Vi fryser.

Det er imidlertid logisk når man bare tenker seg om: havet avgir varme primært via fordampning. Så luften er rå og fuktig, og himmelen er stort sett 100 prosent overskyet. Og så får vi jo for pokker ikke fisk :).

Kari Skår Dahl (med ryggen til) er kaptein på Rahiti Tane.

Desto viktigere er å få til dypvannsmålingene. Vi er litt nervøse mht strømmen fra solpanelene; vinsjen krever veldig mye. På den annen side har vi som backup et manuelt gangspill (gjerne kalt forhalingsvinsj – eller capstan på engelsk).

Gutta borte på Sixpack (oops, Tupac, mener jeg) har vel ikke vondt av å gå 1500 ganger rundt gangspillet i forskningen tjeneste, eller hva synes dere?

For lesere som ikke er kjent med skipstekniske begreper; dette er et eksempel på et gangspill, gjerne kalt forhalingsvinsj. Hånddrevne gangspill har lange, løse spaker, som stikkes inn i huller i toppen av spilltrommelen, med én eller flere mann på hver.


God fredag fra 88 W i det sørøstlige Stillehav!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Kon-Tiki 2