Målinger på 2000 meter

15.12 2015 14:55

Søndag var en veldig god forskningsdag her ute i Stillehavet: tiden var inne, dvs forholdene var gode, for vårt andre dype CTD kast.

Den oppmerksomme leser vil huske at dette med å sende et instrument hundrevis av meter nedover i havdypet ikke er en triviell operasjon. Første gang kom vi til 1000 meter, og vi var utrolig glade for at tauet og solstrømmen til vinsjen holdt, slik at vi fikk instrumentet tilbake til overflaten, og vi var også veldig fornøyd med at tiden det tok å senke og heve var innenfor grensene av hva CTDen er konstruert for.

I teorien skulle alt funke, men man vet jo aldri hvordan det blir før man prøver.

CTD-måleren (conductivity, temperature and depth) på vei til 2000 meter .
Men et profil ned til 1000 meter var liksom ikke helt fullkomment, for det er mye som skjer under tusen meter også. Oppvarmingen i dyphavet i Stillehavet visste vi at vi ikke kunne nå - den foregår under tre-fire tusen meter. Men hva med oksygen-reduksjons-sonen, den ligger på ca 1500 meter? Det tenkte vi måtte være mulig.

Og dermed ble det en stor seier, og mye glede, da andre CTD kast var vellykket og gikk helt til 2000 meter!

En fornøyd gjeng etter vellykkede målinger.

Nå vet vi det er mulig. Og dermed kan vi med mye større selvtillit planlegge dype kast på returseilasen, den som starter fra Påskeøya ca. 1. januar og ender i Chile to måneder senere.

Kon Tiki 2-hjemmesiden avslører at temperaturen på 2046 meter var drøyt 2 grader celsius. Øvrige avsløringer er det opp til NIVAs forskere å lese av målingene.

Hilsen Cecilie, nå bare 200 nautiske mil fra Påskeøya.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Kon-Tiki 2