Redd for edderkopper? Slapp av - det er ikke din skyld

3.11 2017 14:08

Tone Birkemoe

Dette er ikke uka for de skvetne. På halloween fikk høye skrik, skumle skjeletter og zombier hjertet til å øke slagfrekvensen. Og som om ikke det er nok så myldret svarte, unormalt store og til dels hårete edderkopper rundt i butikkene.

Men hva er det egentlig med edderkoppene som gjør dem til en skremmende god salgsartikkel på halloween? I Norge er det knapt noen som har grunn til å frykte disse flotte åttebente krypene. Men kanskje har det vært annerledes i tidligere tider. Mennesker og våre stammødre har levd side om side med edderkopper i 40-60 millioner år. Det er rikelig med tid til å få erfaring med hverandre…

Noen forskere viste nylig bilder av edderkopper, slanger, blomster og fisk til 6 måneder gamle babyer og målte utvidelse av pupillen. Pupillene våre justerer seg i forhold til lysforhold, men den kan også endres på grunn av frykt eller opphisselse.

Selv med foreldre sterkt plaget av edderkoppskrekk er det vanskelig å tenke seg at 6 måneder gamle babyer kan ha lært edderkopp-redsel fra mor eller far. Så, når pupillen utvidet seg ved synet av en edderkopp (eller slange) tolket forskerne dette som en medfødt frykt. Til sammenligning ga bilder av blomster og fisk ikke en tilsvarende reaksjon.

De fleste edderkopper bruker gift til å drepe insekter, og disse er normalt ikke farlige for oss. Men det finnes noen unntak i andre deler av verden. Den medfødte redselen gir derfor mening: I en fjern fortid, der kontakt med farlige edderkopper var mer vanlig enn i dag, kan en medfødt edderkoppfrykt ha gitt oss mennesker, eller våre stammødre, en fordel.

Er du av dem som skriker opp ved synet av en edderkopp? Heretter trenger du ikke å bortforklare eller unnskylde: du er født sånn – ikke blitt sånn. Men heldigvis er det ingen reell grunn til frykt i Norge.

Kilde: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01710/full

Illustrasjon: Shutterstock

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Insektøkologene