Hund som biter barn skal ikke skje

18.4 2017 14:51

 

For en drøy uke siden hadde åtte år gamle Noa en vondt opplevelse. Han ble bitt av en hund mens han lekte i strandkanten og ante fred og ingen fare. Eieren til hunden forsvant, og guttens mor etterlyser nå denne eieren, fordi hun forståelig nok vil forsikre seg om at det ikke skjer igjen.  

Nrk.no: Ingen har meldt seg etter at Noa (8) ble bitt av hund

En hendelse som dette bringer med seg mange spørsmål og diskusjoner, og i dette tilfellet også under selve Facebook-posten til moren. Hvorfor bet hunden? Hva slags rase var det? Bør den avlives? Alle er relevante spørsmål å belyse. 

Men i denne diskusjonen drukner det som burde skinne gjennom at vi hundeeiere enes om:

Hunder skal ikke bite barn.

Det er absolutt aldri en situasjon det kan unnskyldes at et barn blir bitt. Aldri. Om det så er jaktatferd, territoriehevding, ressursforsvar, frykt eller lek som ligger til grunn. Det skal alltid forhindres av voksne mennesker, fortrinnsvis vedkommende som har ansvar for hunden. Og hvis en hund faktisk biter, er det alltid en voksen som har sviktet, slik som eieren har i dette tilfellet. Det er aldri hundens skyld, aldri barnets skyld. For mens både barn og hunder har moralsk status, er ingen av dem moralske aktører. I det ligger det at vi ikke kan forvente at de forstår forskjell på rett og galt, slik vi forventer at voksne mennesker gjør. 

At vi står samlet om dette som hundeeiere er så viktig. At vi med ord og handling forsikrer landets barn og foreldre at majoriteten av oss er hensynsfulle og ansvarsbevisste. Det er viktig, ikke bare fordi vi vil være greie medborgere, men fordi det vil gå utover oss selv og våre egne hunder hvis vi ikke gjør det. Vi må ikke glemme at mens dyrevelferdsloven er laget for å ta vare på dyrenes velferd, er hundeloven laget for å ivareta menneskenes velferd; de som ikke har hund, men må leve i et samfunn som (gudskjelov) tillater hund. Loven trådte ikke i kraft før i 2004, men da i stor grad nettopp for å sikre at folk ikke blir bitt. Det er klart at enhver hendelse som dette kan bringe oss nærmere et enda strengere lovverk, og frihetene våre blir ytterligere innskrenket. Vi vil ikke det. Vi må alle ta ansvar. 

 

Til slutt vil jeg gjerne si noen ord til Noa: 

Jeg er så veldig lei meg for at du skulle oppleve dette. Men vit at det ikke er normalt! De aller fleste hunder er veldig greie og biter ikke sånn uten videre. Og de aller fleste av oss hundeeiere skjønner at vi ikke kan la hundene våre løpe bort til andre uten tillatelse, uansett hvor grei hunden er. Be moren din ta kontakt med meg hvis dere vil møte meg og en veldig grei hund. Så lover jeg at du skal få en god opplevelse.  

 

Hilsen Emma

 

Jeg er å finne på FacebookTwitter og Instagram

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Hun om hund