Juleskrin - en hermetikktradisjon

21.12 2016 11:03

Juleskrinene er en tradisjon fra hermetikkindustrien som mange har et kjært forhold til. Skrinene ble produsert av fabrikantene for å øke salget av hermetikk og, som det het i den første reklamen for juleskrin: « Ypperlig som forsendelse til slekt og venner i utlandet. Tenk på husmødrene og alle helligdagene! En kjærkommen present i alle hjem.»

Reklame for Bjelland sine første juleskrin fra 1926 Foto: Torfinn Jaasund

Hermetikkindustrien brukte tidlig forseggjorte skrin som gave til forretningsforbindelser, aksjonærer og andre. Tidlig på 1900- tallet gjorde forbedringer i produksjonen av blikktrykk at pene gaveskrin kunne lages rimelig. Flere hermetikkfirma som Velvatne på Sunde i Sunnhordland, Concord Canning Co. Stavanger Preserving & Co. laget slike skrin.

I 1926 reklamerte Chr. Bjelland & Co. for første gang for juleskrin. Siden den gang har Bjelland og juleskrin for mange vært to sider av samme sak. Firmaet la i starten ned mye arbeid i juleskrinene. De var pent dekorerte gavepakninger, som til og med skulle lette arbeidet til husmoren i juletiden!

Under 2. verdenskrig var tilgangen på blikk dårlig, så fabrikkene måtte lage skrinene i andre typer materiale, som for eksempel papp. Under krigen ble dekorasjonene på juleskrinene brukt til protest mot tyskerne. Juleskrinene ble dekorert med nisser med rød nisselue. Den røde nisselue var i likhet med binders, og andre symboler en stille markering mot det tyske styret.

Da aluminiumen gjorde sitt inntog i hermetikkindustrien ble juleskrinene laget av aluminium. Bjelland preget firmalogoen i lokket og trykte papiretiketter som ble festet rundt skrinet. Dette ble nok på mange måter begynnelsen på slutten for juleskrinene. Utover 1950 og 60- tallet forsvant mye av særpreget med juleskrinene og de ble mer standardiserte. Det finnes sikkert mange som bruker rosemalte juleskrin til oppbevaring av skruer, spikrer, nål og tråd og andre formål.

Rosemalt juleskrin fra Chr. Bjelland & CO. A/S Foto: MUST/ Norsk hermetikkmuseum

I mange år laget også firma som rederier spesielle juleskrin til ansatte og forretningsforbindelser. Disse var ofte fargerike og flotte, men etter hvert forsvant juleskrinene fra butikkhyllene og bestillingskatalogene.

For å se noe av variasjonen i juleskrin på digitalt museum.no.

Med dette ønsker jeg alle lesere en riktig god jul, med eller uten juleskrin!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Hermetikkbloggen