Fordi vi bare elsker forskning

11.11 2015 08:52

Av: Bjørnar Kjensli, redaksjonssjef i forskning.no

Vi som jobber i forskning.no elsker forskning. Men å være forskningsjournalist er møysommelig arbeid. Før vi skriver en nyhet om et nytt forskningsresultat må vi være sikre på at det kommer fra pålitelige forskere og aller helst skal studien være publisert i et godt fagfellevurdert tidsskrift.

Vi må se nøye på metoden forskerne har brukt, for her finner vi svakhetene i studien. Er det en observasjonsstudie, kan vi ikke skrive at en ting fører til en annen, men bare at det er «en sammenheng». Er et legemiddel testet på mus eller på veldig få personer, er det ikke sikkert vi gidder å skrive om det i det hele tatt. Hvis vi gjør det, må vi ta en haug av forbehold.


Under Ig Nobel-prisutdelingen i 2014 demonstrerte Majordomo Gary Dryfoos forskningsresultatet som vant medisinprisen. Studien viste at å putte skinke i nesa hjelper mot neseblod.

Og så må vi sjekke om det nye resultatet virkelig er nytt. Vi sjekker vårt eget arkiv, og andre forskningsmedier. Vi ringer ofte noen forskere som ikke har hatt noe med den nye studien å gjøre, men som aller helst har gjort lignende studier selv.

I jakten på viktige nyheter dukker det også opp saker som rett og slett bare er morsomme eller sprø. Det betyr ikke at de ikke er viktig og ordentlig forskning også, men innimellom finner vi studier og forskningsfelt som både ved første og andre øyekast virker rimelig pussige.


Professor Elena Bodnar (til høyre) ved MIT Museum i USA her designet en BH som også kan tas fra hverandre og brukes som to gassmasker. For oppfinnelsen vant hun en Ig Nobel i 2009.

Som for eksempel denne diskusjonen blant romforskere om promp på den internasjonale romstasjonen. Det er nok viktig for de som befinner seg der oppe, men for oss her nede er det mest bare morsomt.

Eller en studie av studenter som viser at det å ta oppvasken på en «mindfull» måte kan gjøre deg både mindre nervøs og mer inspirert. Inspirert av oppvask!

Den nye spalten vår, Jeg bare elsker forskning, er stedet der vi skriver om disse tingene. De morsomme, rare, sprøe og teite sakene vi kommer over i vår jakt på de viktige vitenskapsnyhetene. Her tar vi et skritt tilbake og skriver det som faller oss inn. Et forsøk på å ta av oss den kritiske journalisthatten og minne oss selv på hvor utrolig merkelig forskningen kan være.

Og nei, det er ikke tilfeldig at spaltens navn ligner veldig på I fucking love science. Et nettsted vi anbefaler å følge.

Har du noen forslag til hva vi kan skrive om her?

(Bildet på forsiden er forresten av NASA-ledelsen som feirer at Apollo 13 besetningen kom seg trygt tilbake til jorda. Fotografiet er fra The Granger Collection.)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Hei leser!

Siste blogger

avdelingsdirektør, Norsk Romsenter
stipendiat i paleontologi ved Naturhistorisk museum.
Erik R. Bergsagel, Norsk Hermetikkmuseum