Etikk 24/7: Røe Isaksen, redaktørene og marionetten

23.4 2016 18:28

Kunnskapsministeren beskyldes for å plukke forskningsresultater etter egen smak. – Politisk misbrukt av forskning er farlig, skriver én tidsskriftredaktør, mens en annen bruker en marionettdukke for å illustrere skjulte bindinger mellom forskning og industri. Og kan man bruke stjålne data i forskning? Vi gir deg ukens viktigste forskningsetikknyheter fra inn- og utland.


- Hvis man skal komme om påstander om juks, må man kunne underbygge det, svarer kunnskapsministeren på kritikken fra barnehageeksperter. (Foto: Marte Garmann)

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Barnehageeksperter kritiserer kunnskapsminister Isaksens bruk av forskning

Torbjørn Røe Isaksen beskyldes i Dagbladet for å plukke forskningsresultater etter egen smak i omstridt barnehagemelding. - Hvis man skal komme om påstander om juks, må man kunne underbygge det, svarer ministeren.

Fulle folk og gatelykter

Forskning skal kaste lys over verden. Politikk er å foreta veivalg i det lyset. Derfor er politisk misbruk av forskning farlig. Dette skriver Are Brean, redaktør i Tidsskrift for den norske legeforening, i en lederartikkel.

Vil ha slutt på korrupt forskning

BMJ-redaktør Fiona Godlee bruker marionettdukke for å vise hvordan legemiddelindustrien trekker i skjulte tråder for å påvirke forskningen. Hun er intervjuet av CBCNews.

Bør vi la matvareindustrien sponse forskning på folkehelse?

Forskere bør ta imot forskningsmidler fra matvareindustrien, mener noen eksperter, mens andre hevder det skaper skjevhet i forskningen. I BMJ går diskusjonen om matvareindustrien bør få sponse folkehelseforskning, og under hvilke omstendigheter.

Kan man bruke data fra hackere i forskning?

Når akkurat de dataene du var ute etter, men ikke fikk tak i, dukker opp på grunn av hackere, kan du da bruke data? Dette spør forskerne bak en ny case-studie publisert av Council for Big Data, Ethics, and Society.

Hindrer etiske komiteer HIV-forskning?

Etiske komiteer kan være til hinder for HIV-forskning fordi de krever at homofile og biseksuelle ungdommer skal innhente samtykke fra foreldrene før de deltar i forskning, mener eksperter. Dette skriver Reuters Health. 

Uviten: Pasientene og deres forskere

Sterke pasientgrupper må ikke få tvinge gjennom ensidig forskning, skriver Kristian Gundersen i Aftenpostens Uviten-spalte.

Forsker på fuskende studenter

Plagiat er den vanligste formen for fusk. Camilla Grönvall har de siste ti årene forsket på studenter som fusker. Hun mener studenter som støter på vanskeligheter i studiene er de som tar snarveier. Dette melder SVT.

Forskningsetiske utfordringer ved kvalitative studier

I vitenskapelige artikler finner man sjelden en inngående redegjørelse for forskningsetiske vurderinger, skriver Kristin Halvorsen ved Lovisenberg Diakonale sykehus i et innlegg i Sykepleien.

Den nye, bioteknologiske metoden CRISPR krever bred debatt

Folk i alle lag av samfunnet må være med å bestemme hvilke regler og rammebetingelser som skal gjelde for bruk av kraftfulle teknologier som CRISPR, skriver Kristin Halvorsen og Audrun Utskarpen i Bioteknologirådet i en kronikk i Aftenposten.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Forskningsetikken