En verden av naturtyper

Den aller fineste naturen

23.6 2017 11:42

Det finnes utrolig mye forskjellig natur. Som en start, bare tenk på den enorme forskjellen mellom ørken og regnskog. Selv innenfor Norge har vi stor variasjon, fra kjempestor løvskog langs kysten, til fjell der planter bare så vidt klarer å klore seg fast. Når spennet er så stort, går det egentlig an å si hva som er aller finest?

For å kunne si noe om det, må man bestemme både hvem naturen skal være fin for, og på hvilken måte den skal være fin. Eksperter på ulike temaer vil trolig ha ulike meninger om hva som er finest. Skogbiologen liker kanskje gammel skog aller best, mens for skogeieren er kanskje grantrær på rekke og rad det aller fineste. Noen syns kanskje natur med variasjon er fint, men er det viktigst med mange ulike blomster og dyr, eller kanskje sopp og bakterier?

Historien som naturen forteller kan være et annet kriterie, men er det i så fall finest med urørt natur, eller natur som er endret av mennesker? Botanisk Hage, der jeg har kontor, får mye skryt for blomsterprakten, men naturlig er den ikke. Blomstene på fjellet er naturlige, og kan også ha utrolige farger, men like stor og tett blomsterprakt som i Botanisk Hage finnes sjelden. At noe er sjeldent kan gi status og vern, men vanlig natur kan også være fin. Hvis vi skulle kåret en nasjonalnaturtype burde kanskje mannen i gata få bestemme hva som er finest? Hvis alle har en favoritt, kan en avstemming gi et demokratisk svar på hva som er den fineste naturen.

Blomsterprakt i Botanisk Hage i Oslo, sterkt endret natur, men fin likevel. Foto: HAU
Mye mindre, og helt naturlig! Bergveronika gjør fjellnaturen på Finse enda finere. Foto:HAU

Men er det mulig å velge bare en favorittnatur? Hedmarksskogen står mitt hjerte nær, og åpne myer er uovertruffet for skiturer om vinteren. Jeg er svak for bjørkeskog som holdes åpen av beite, grønn og frodig med tyrihjelm og ballblom, men muligens syns jeg kalkrike enger er enda finere når de midt på sommeren bugner av markjordbær, orkideer og hjertegras. Jeg hadde slitt i en avstemning.

Myr med rødlig høstskjær på Ringsakerfjellet. Fint om høsten, kanskje enda bedre på vinteren. Foto: HAU
Markjordbær, en fryd og øyet og ganen. Foto: HAU

Heldigvis trenger jeg ikke velge! Neste uke får jeg se alle disse naturfavorittene og mange flere, for da er det igjen tid for ekskursjon med studenter i naturtypefaget BIO4120 på Universitetet i Oslo. Bedre oppladning til sommerferie finnes ikke for en naturtype-entusiast. I år kjører vi fra øst til vest, men ellers er turen ganske lik den vi gjorde i fjor. Den kan du leste om her: http://forskning.no/blogg/en-verden-av-naturtyper/naturtype-sightseeing.

Vet du hva du syns er den aller fineste naturen? Eller skulle du gjerne sett litt mer før du bestemmer deg? Den enkleste og billigste naturtype-sightseeingen får du på Artsdatabankens hjemmesider om naturtyper: http://www.artsdatabanken.no/Pages/230717.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

En verden av naturtyper

Siste blogger

Bak kulissene i forskning.no-redaksjonen
avdelingsdirektør, Norsk Romsenter
Følg forskerne på «G.O. Sars»
formidlingskoordinator