Einar Risviks blogg

Mat på skolen må bli et spleiselag

16.3 2017 12:18

(Foto på forsiden: Colourbox)

Mat på skolen er kanskje i ferd med å få politisk støtte, men det er langt derfra til at det også blir økonomisk støtte til skolene for å gi et skolemattilbud. Med litt nøktern skepsis så ser det dårlig ut for en gavepakke fra oven som skal ta kostnadene til at våre barn får riktig mat på skolen i uoverskuelig framtid.

Argumenter for skolemat er kjente, og lagt på bordet for lenge siden. Det må vel anses for å være bevist at god og riktig skolemat både gir bedre arbeidsklima i skolen, bedre karakterer og mindre mobbing. Likevel sitter ressursene/pengene langt inne.

Alternativene er ikke mange, det må bli et spleiselag mellom foreldre, frivilligheten, næringsliv og myndigheter, det som vi kaller kvadruppel helix modellen. Kostnaden for et godt måltid vil ligge i overkant av 50 kr når alle kostnader blir tatt inn og det er lite trolig at foreldre vil abonnere hvis det koster vesentlig mer enn matpakken i dag, sånn cirka 20-25 kr. Næringslivet kan bidra med billigere råvarer, kanskje gjennom å få en kanal hvor ikke salgbare produkter kan brukes med god samvittighet (kort holdbarhet og krokete gulrøtter). Frivilligheten er et interessant område, særlig i en framtid hvor vi får en kraftig økning av arbeidsføre eldre. Men disse vil nok ikke bare bli gratis arbeidskraft, en utredning om hva som er «in it for me» kunne kanskje gi noen impulser for en gangbar modell. Frivilligheten representerer dessuten en ikke ubetydelig gaveutdeling i form av investeringsmidler fra foreninger og lag, noe vi ikke må se bort fra. Det offentlige vil nok ikke gi rene penger, men arbeidskraft fra mennesker som trenger redusert arbeidstid, arbeidstrening eller språkopplæring kan passe bra på en skole.

Det er også interessant at skolen er helt fraværende i denne modellen. Det er noen skoler som har fått det til og de har noen helt klare karaktertrekk (mer om det siden), men det store flertall har lite eller ingen utvikling. En fungerende modell for alle må derfor kanskje ta utgangspunkt i at skolen ikke kommer til å stille opp. Her har jeg gjort meg noen betraktninger som jeg har tenkt å utvikle i neste innlegg.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Einar Risviks blogg