Charlotte Sørensens dannelsesblogg

Outplacement – når en skal ut av rekka gå!

4.5 2017 14:00

(Illustrasjon: Colourbox)

Familiebedriften Sørensen & Co er nå over i en ny fase. Vi har jo strevd både med innføring av LEAN og opplevd lykken med Balansert målstyring (se tidligere innlegg).

Etter å ha oppgradert lokaler til høyere standard og bedre beliggenhet viser det seg at utgiftssiden har blitt større enn antatt – sånn helt plutselig. Så nå må det gjøres noe fort. Som administrerende direktør og økonomiansvarlig ser jeg at vi MÅ i gang med kostnadskutt og det litt raskt.

Jeg setter meg derfor ned foran PC for å søke råd – hva gjør jeg nå? Svaret er uunngåelig – nedbemanning og overtallige. Alle som har vært i en bedrift vet at dette er ikke den morsomste jobben for en leder, men som leder må du vise handlekraft og beslutsomhet og legge empatien på hylla. Det blir grining og protester og sammensvergelser – så her er det bare å stålsette seg.

Kanskje finnes det noen lure knep? Slik at jeg som direktør kommer i et bedre lys? Jeg leter etter gode råd og konsulentbransjen er både kreativ og behjelpelig. Jeg finner svaret og det er her Outplacement kommer inn i bilde. Konsulentene kan det med å be folk dra til helvete og glede seg til turen – det er ikke min sterke side.

Konsulentfirmaer lover at «Vi støtter bedrifter i planlegging og gjennomførelse av nedbemanninger. Vi bidrar til å gjøre prosessen god og verdig for alle involverte parter, og hjelper overtallige ut i ny jobb». Dette høres utrolig fint ut. Jeg som administrerende direktør har ikke bruk for deg nå, men jeg skal hjelpe deg. Du får et program hvor du kan lære å selge deg inn i ny jobb. For det sies: «Vår erfaring er at mange har lite erfaring med å fremstille seg selv og sin kompetanse for potensielle arbeidsgivere» og jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Nå som du har vært i denne familiebedriften i så lang tid, tenker jeg du trenger litt hjelp. Det loves at outplacement programmet skal bevisstgjøre kandidaten på hvordan man best mulig posisjonerer seg selv i en jobbsøkerprosess, og hvilke teknikker man bør benytte for å øke sine sjanser for å komme i betraktning hos en potensiell ny arbeidsgiver. Dette må jo være helt i blinken?

Nå har du vært vaktmester i denne bedriften i mange år, tatt unna og rydda opp. Tenk alt du har lært? Hvilken erfaring og kompetanse du har fått i denne bedriften – men nå blir dine oppgaver overflødige. Og du skjønner sikkert at hverken IT-sjefen, lærlingen eller advokaten er riktige strategiske valg i bedriftens nedbemanningsplan. Nå som det er ikke like mye vedlikehold og reparasjoner og rydding i nye flotte lokaler, kan jeg derfor ikke forsvare disse kostnadene.

Men som ansvarlig leder tilbys du et program – hvor du blir bevisstgjort og lærer nye teknikker – det kan ikke bli bedre enn det!

Sender en attest i posten – lykke til med omstilling! Tipper det er mange hyggelige folk i konsulentbransjen, kanskje får du nye venner. Og nå er jobben min som leder ferdig – gikk vel greit det.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Charlotte Sørensens dannelsesblogg